Мерките за борба срещу африканската чума по свинете не бива да спират въпреки отрицателните проби от Бозвелийско. Това призова еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, цитиран от БНР. 
 
 
„В тази ситуация това може да е положителна новина. Въпреки това волята и готовността за борба с болестта трябва да са много силни. Всички възможни мерки трябва да бъдат въведени, тъй като на българска територия вече има такъв вирус“, каза еврокомисарят.  
 
Той посочи, че има разработена стратегия за борба със свинската чума. 
„Тя включва голям брой мерки за биосигурност, а именно много изисквания и ограничения, които да се прилагат във всички ферми, независимо дали търгуват с месо или отглеждат прасетата за домашни цели. Тук се включва и ловната стратегия срещу дивите прасета, както и всякакви мерки срещу трафика и контрабандата на свинско месо, като граничен и митнически транспортен контрол, дезинфекция на всеки вход и разбира се, широка кампания за разясняване“, посочи той.
 
Според еврокомисаря ловната стратегия трябва да се приложи към дивите свине незабавно. Трябва да се въведат много мерки на местно ниво, добави той.
 
„Всичко зависи от общия подход на различните хора, не само на фермерите. Би било много опасно те да се оставят сами. Трябва да се организират срещи с местните власти, работещи с училища, които зареждат столовете, както и тези, които организират транспорта. Трябва да им се обясни какво трябва да правят при тази тежка епидемиологична обстановка на терен“, каза еврокомисарят.
Той предупреди, че евентуално разпространение на африканската чума по свинете в България би нанесло доста щети. Според него в битката това да бъде предотвратено трябва да се включат всички.