Европейският комисар по земеделието Фил Хоган започна да търси нови пазари за европейските производители. Причината е продължаващата криза в европейския агросектор, ниската изкупна цена на млякото и удълженото ембарго на Русия за внос на стоки. Това е особено валидно за износа на месни и млечни продукти. Еврокомисията се надява да помогне за пробив през 2016 година на пазарите в Китай, Япония, Виетнам и Индонезия. 
[news]
Днес е първият ден от официалната обиколка на Хоган в Колумбия и Мексико, където го съпровожда делегация от 32 фирми от 14 държави-членки на ЕС с годишен сборен оборот от 260 милиарда евро. В делегацията са включени и представители на млекопреработвателната и месопреработвателната индустрия в България., предаде БНР.
 
Фил Хоган с оптимизъм обяснява защо води с оптимизъм цял самолет земеделци и бизнесмени точно в Колумбия и Мексико. „И двете икономики изпитват недостиг и населението им се увеличава. Опитваме се да се възползваме максимално от споразумението за свободна търговия, което вече имаме с Колумбия."
 
На въпроса защо някой в Мексико би искал да купува месни или млечни продукти именно от България, комисар Хоган отговори, че ако представителите на българските млекопроизводители успеят да намерят нови пазари като Мексико, те ще могат да изнесат продукцията си от свръхнаводнения български пазар и така ще помогнат за премахване на пренасищането, характерно за целия ЕС. „С времето ще се постигне и по-добра пазарна цена за производителя. Имайте предвид, че за всеки 1000 евро изнесена продукция в чужбина се създава едно работно място в селските райони. Глобалното свръхпроизводство на европейско мляко и свинско месо е причината за ниската изкупна цена и за кризата в сектора. За да се възстанови балансът, трябва да можем да продаваме тази продукция извън ЕС. Знам, че е по-лесно да се изнася за Русия, но България дори не изнасяше всичко за там“, каза Хоган.
 
Той добави, че в пакета за солидарно подпомагане са включени приоритетно страни, които пострадаха от руската забрана за внос – като България. Българските земеделци получиха значителна финансова помощ от ЕС – доста по-голяма, отколкото са очаквали. „Такава помощ те не са получавали преди. Българските фермери не изнасят много мляко за Русия. Въпреки това ние щедро ги компенсирахме заради вторичния ефект в продажната цена на млякото. Съседните на България страни, които наистина спряха да изнасят мляко и млечни продукти за Русия, пренасочиха продукцията си към българския пазар на по-ниска цена. И вие, и аз знаем добре кои са тези съседни на България страни. Така или иначе, това доведе до индиректно отражение на руското ембарго върху българските фермери", каза още еврокомисарят по земеделие.