Евтаназията на заразените животни е единственият начин да се овладее ситуацията с чумата по овцете и козите в Южна България. 
Комисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витянис Андрюкайтис заяви това пред БНТ.
 
 
Той допълни, че Европейската комисия (ЕК) ще покрие 75% от разходите, свързани с компенсирането на собствениците на умъртвени животни. Съобщението за чума в България е получено в Брюксел още на 20 юни. На 22 юни лабораторните тестове потвърждават опасенията. От този момент, според комисар Андрюкайтис, българските власти и ЕК работят в тяхно сътрудничество. Според него няма никакъв друг начин на действие в подобни ситуация, освен умъртвяването на заразените животни.
 
„В случай като този, когато вирусът се пренася между животните, единственият начин е животните, които са заразени да бъдат убити. Същото се отнася и до африканската чума по свинете и птичия грип. Следва умъртвяване, погребване, дезинфекция - всички стъпки трябва да бъдат приложени, и следват компенсации от ЕК“, каза Витянис Андрюкайтис.
 
Собствениците ще получат обезщетение не само за умъртвените животни, но ще бъдат поети и всички останали разходи, свързани с почистването и дезинфекцията на фермите и оборите. Според комисаря е много важно хората от засегнатите региони да изолират здравите си животни.
 
„Нулева толерантност към преминаването на месо или животни от едната страна на границата към другата. Трябва да изпратим ясно послание - единствената възможност да защитим здравето на хората и животните е да се избягва директен контакт между живи животни“, допълни еврокомисарят.
 
Съществува вероятност вирусът да е дошъл в България от Турция, затова Брюксел е изпратил писмо и до турските власти, за да се съгласуват по-нататъшните действия. Според Андрюкайтис, не трябва ситуацията да се използва за политически цели.
По думите му, целта на експертната група от Брюксел, която в момента е в България, е да помага на ветеринарните власти и да отговаря на въпросите и страховете на хората, свързани със заразата.