Призоваваме Европейската комисия (ЕК) незабавно да представи цялостен стратегически план за гарантиране на продоволствената сигурност на ЕС. Цяла Европа, земеделските производители и потребителите, сме засегнати и солидарни със случващото се в Украйна.

Гласувайте: Планирате ли да използвате по-малко химически торове тази година?

Колкото по-добре осигурим бъдещето си, толкова по-ефективна ще бъде подкрепата ни за Украйна, където няма да има реколта по следите на руските танкове. Сега е времето за сеитба, но кампанията е сериозно застрашена от военните действия. Това призовават двамата евродепутати Асим Адемов и Херберт Дорфман.

Руската агресия срещу Украйна има много последствия и едно от тях е свързано с риска за продоволствената ни сигурност, категорични са те.

“Украйна и Русия са сред водещите световни производители на пшеница и войната вече разтърси пазарите и повиши цените. Те са и сред световните лидери в производството на царевица, рапица, слънчогледово семе и слънчогледово олио. Над 50 % от внесената в ЕС царевица през миналата година идва от Украйна, както и 86% от внесеното слънчогледово олио. 

Много европейски фермери хранят животните си с украинска соя и наторяват полетата си с торове от Украйна, Беларус и Русия. Сега голяма част от тези източници са прекъснати, поради войната и финансовите санкции.

Освен това, по-високите цени на газа и недостигът му предизвикаха сериозни проблеми в производството на торове, което означава, че голяма част от земеделските стопани не са в състояние да купят това, от което се нуждаят. Това ще намали реколтата в ситуация, в която Европа трябва да отглежда колкото може повече, за да компенсира пропуските не само на нашите пазари, но и на световния пазар. В Северна Африка, където вносът на украинска пшеница е от жизненоважно значение, повишаването на цените на хляба може в най-лошия случай да стане източник на политически сътресения. Нестабилността на световния пазар се отразява и на нашия вътрешен пазар”, се казва в становище на двамата евродепутати.

Те призовават ЕК да осигури правилното функциониране на вътрешния пазар на селскостопански продукти, като при необходимост предприеме строги мерки срещу всяка форма на забрана за износ, наложена от държавите-членки. Според тях такива забрани не биха били в съответствие с Договорите и биха подкопали сериозно европейската солидарност, когато се изправяме пред тази изключителна криза.

“Но преди всичко, сега е необходимо да увеличим производството на храни и нашите земеделски стопани трябва да разполагат с всички възможности и средства, за да го направят. Продоволствената сигурност трябва да бъде наш основен приоритет”, категорични са Адемов и Дорфман.

Затова и двамата евродепутати отправят конкретни искания към Комисията.

На първо място, земеделските стопани трябва да могат да използват екологично насочените площи, за да увеличат производството на протеинови култури и временно да им бъде разрешено да прилагат продукти за растителна защита за тази цел. Трябва също така да обмислим временно спиране на задълженията за оставяне на земя под угар, предвидени в новата ОСП, която влиза в сила през 2023 г.
Второ, сега не е моментът да се внасят законодателни предложения, които биха могли да намалят производството, нито е времето да се налагат допълнителни тежести за земеделските стопани. Законодателните инициативи, свързани с възстановяването на природата, продуктите за растителна защита и надлежната проверка, наред с други, следва да бъдат отложени, докато не бъдат напълно известни последиците от кризата.
Трето, трябва да сме готови да използваме всички налични инструменти в рамките на ОСП, за да стабилизираме пазарите, които вече са засегнати и които могат да бъдат допълнително засегнати от евентуално руско ембарго за внос.