Публичен регистър до проучванията при разрешенията за пестициди и повече прозрачност при оторизацията на препаратите за растителна защита. За това призовава докладът относно разрешаването за пестициди в ЕС, който беше приет с голямо мнозинство на пленарното заседание в Страсбург вчера. 
 
 
През 2018 ЕП създаде специална комисия по въпроса след назрелия скандал с американската фирма Монсанто. Един от продуктите на компанията е веществото глифозат, което е широко използвано в земеделието и градинарството.  
 
Според Момчил Неков, български представител в специалната комисия и евродепутат, бюджетът на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA), който координира процедурата по одобрение на пестициди, също е недостатъчен и трябва да бъде увеличен.
 
Приетият доклад на ЕП приканва държавите членки за по-ефективен контрол по външните граници на ЕС. В Съюза годишно влизат милиони тонове препарати, забранени от ЕС. За последните две години в ЕС са заловени близо 500 тона нелегални или фалшиви пестициди в ЕС.   
 
„Трябва да се обърне и много сериозно внимание на борбата с нелегалния внос, не само на пестициди, но и на всякакви други препарати, внесени от трети страни. Освен прекия аспект за вредата върху здравето, тези препарати създават икономически риск за много сектори“ коментира Неков.
 
Докладът беше приет с голямо мнозинство - 526 „за“, 66 „против“ и 72 „въздържал се“