Евродепутатът Емил Радев призова Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) да намери хуманно решение за кравата-беглец Пенка и ако животното е здраво, да продължи да живее.
 
 
„Това е пример как заради такива казуси се критикува европейското законодателство, в хората се оставя впечатление, че то е несправедливо и жестоко. А тук говорим за една преценка на едни административни органи, каквито са Агенцията по безопасност на храните“, каза Емил Радев пред БНТ.
 
„Кризата с Пенка“ стана повод евродепутатът да припомни поредица от случаи в работата на БАБХ, които според него показват „абсолютно чиновнически подход“. Той припомни, че кравата е маркирана, преглеждана е от ветеринари, както в България, така и в Сърбия, а сръбският стопанин, който я е намерил, се е грижил добре за нея. Емил Радев изрази недоумение защо при това положение от БАБХ разглеждат животното, сякаш е без документи или смятат, че в случая има „транспорт без документи“.
 
„Ние много добре знаем какво става с конете, които не са регистрирани. Агенцията ги убива на място даже, никой не гледа дали са заразени, дали са здрави и т.н., защото с една проба този кон е бил на територията на страната примерно 10-15 години, изведнъж, когато се подаде сигнал или като се намерят тези коне - конят бива автоматично убиван. Това е варварство за мене“, коментира Емил Радев.
 
Той припомни и редица други случаи - за лъвчетата от зоопарка в Разград, за птиците от столичния зоопарк, за малтретирано конче от Аврен. По думите му, БАБХ освен за ветеринарно-медицинската дейност, отговаря и за хуманното отношение към животните. За нелегален кучкарник във Варна, Радев каза, че с години Агенцията по храните е ходела на проверки и казвала: „Ами, нищо не може да направим, те не ни пускат вътре."
 
 
Това отношение към животните евродепутатът свърза с факта, че през март тази година са сключени два нови договора за обществена поръчка за два екарисажа на територията на страната за 12 милиона лева. 
 
„Явно, когато евтаназират животни, има по-висок оборот на екарисажите“, коментира Радев и допълни, че в Европарламента са получавали сигнали за неправомерно закривани екарисажи, като този в Шумен.
 
„В даден момент си мислим - това бизнес ли е, Агенцията за това ли евтаназира тези животни?“, попита той и се възмути от подхода „Няма крава, няма проблем“.
 
Емил Радев допълни, че след като са взети проби от кравата е нормално да се види животното заразено ли е, или не е. В случай, че не е "да се намери нужния начин, а не цялата страна и ЕС да се занимава с кравата Пенка и как чиновниците четат закона като дяволът - евангелието", апелира евродепутатът.
 
Според него, случаят с кравата Пенка трябва да се реши на равнище БАБХ, вместо да се занимава Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
 
Петицията, която британското издание "Дейли Телеграф" организира за запазване на живота на кравата Пенка, събра в интернет повече от 21 000 подписа.