Тази година турските производители на дини в Адана не могат да се оплачат. Търговията процъфтява заради Европейското първенство по футбол, което стартира преди около седмица. Докато футболни отбори от 24 държави, включително Турция, мерят сили в шампионата, който продължава цял месец, реколтата от дини в Адана се разпродава ден след ден. На германския пазар има значително търсене на летния плод, информира Bazaartimes.

Кампания 2024: Какви са изискванията за обвързаната подкрепа за плодове и зеленчуци в планинските райони?

Тази година Европейското първенство по футбол, което съвпада с нашия сезон на дините, направи нашите фермери много щастливи, споделя Мехмет Акън Доган, ръководител на селскостопанската камара на Адана в Юрегир. 

От всеки декар земя в равнината очакваме 8-9 тона добив. Ако цените продължават така, нашите фермери ще се радват. Може да има проблем, ако паднат цените, но с първенството в Европа нашите фермери би трябвало да се справят добре, допълва той. 

Дините на Адана, известни със своето качество, се събират, пакетират и изпращат директно до няколко европейски страни. Синхронизирането с първенството доведе до скок на поръчките, от който се възползваха и производители, и търговци.

Фермерът от Юрегир допълва, че недостиг на диня тази година няма. В Адана очакванията са за добив от 700 000 тона от 105 000 дка земя. Доган казва още, че ако динята Адана носи добри пари, площта за отглеждане ще бъде увеличена още повече през следващата година.

Очакваме Европейското първенство по футбол да има допинг ефект. Нашата диня е много популярна в Европа, като най-предпочитани са плодовете със средни размери, уточнява с надежда Доган.

Ентусиазмът на производителите от Адана се споделя и от фермера Махмут Фърат. Той отглежда дини в област Караташ.

Щастливи сме да изнасяме диня за Европа, отбелязва той. 

Германия очаква 2,7 милиона души да посетят мачовете на стадионите в цялата страна и около 12 милиона във фен зоните за гледане на открито, сочи информация на германската администрация. Вижте още:

Топ страните, които доминират на пазара на дини в ЕС

Лято 2024: Слаб интерес към картофи и зеле, двойно повече площи за пъпешите

Млад фермер: Когато качеството говори, зеленчуците растат сами