Работата в животновъдството не спира, тя е 24/7, 365 дни в годината. От друга страна дигитализацията дори в земеделието напредва с изключителни темпове.

Животновъди: Кога ще дойде краят на хилядите дневници и десетките папки?

На изложението IndAgra в Букурещ, Румъния беше представен най-мощният робот за почистване на свиневъдни ферми, както и робот за почистване, дезинфекция и мониторинг в птицеферми.

Двете машини, носещи имената EVO Cleaner и Робот XO дават на фермерите, занимаващи се със свиневъдство и птицевъдство сериозно рамо в нелеката работа по поддържането на стопанството.

Робот EVO Cleaner

Тази машина е специално проектирана да почиства свинеферми, но може да бъде приложена и в други стопанства. Това е най-модерният робот на пазара, единственият напълно програмируем и изцяло автономен, предназначен за почистване на боксовете на животните.

Роботът може да работи през деня, нощта и на празници без никаква човешка намеса, благодарение на способността му да запаметява до 500 различни операции, като чистене на пода, стените, тавана и т.н.

Машината, симулираща човешки движения, е изключително модерна и позволява комуникация по 3 начина: чрез WiFi, 4G или Cloud.

Батерията му издържа до 30 часа с едно зареждане, а друг факт е, че пести доста от количествата вода, нужни за почистването на подобни ферми.

Роботът XO

Тази машина е предназначена за птицеферми с цел повишаване на производителността чрез по-добро качество на живот на животните. Роботът XO подобрява производството всеки ден с минимални усилия. Като чрез своите комбинирани технологии, той допринася за повишено здраве, биосигурност и продуктивност.

Роботът намалява амоняка в птицефермите, подобрява процента на преобразуване на фуражите, следи и подобрява наддаването на тегло, като в същото време намалява времето за отглеждане на птиците.

Тази машина също е напълно автоматизирана, като може да работи около 10 часа напълно самостоятелно. Данните от аналзите могат да бъдат получени в Cloud.