Групата на Европейската народна партия (ЕНП) призова в сряда, 13 май, за приемане на европейски закон, който да попречи на олигарсите, заграбили земи, да използват субсидии от ЕС за сметка на малкия и средния земеделски бизнес, съобщи Euractiv.bg.

Субсидии: Нови изисквания към фермерите по ОСП в кризата?

Обявеното намерение за приемането на такъв закон има особено значение за България, тъй като както е известно, управляващата у нас партия ГЕРБ е част именно от политическото семейство на ЕНП.

Според ЕНП новият закон трябва да ограничава субсидиите, които може да получи физическо лице, да въвежда ясен регистър на реалните собственици на дружествата и да предотвратява кражбите на земи, обясни евродепутатът от групата на ЕНП Моника Холмайер, председател на комисията за бюджетен контрол на Европейския парламент.

„В някои държави олигархични и престъпни структури системно злоупотребяват с европейските фондове. След установяването на конфликт на интереси на чешкия премиер Бабиш и други възможни олигархични структури е крайно време за промяна в правилата на ЕС за това колко пари от бюджета на ЕС може да получи един единствен човек”, каза Холмайер, която е автор на парламентарен доклад за Управление на средствата на ЕС от Европейската комисия.

„ЕС трябва да предложи директен механизъм за докладване, ако земята на дребните земеделски стопани, отговаряща на условията за субсидии, е открадната от престъпни мрежи. Европейската служба за борба с измамите съобщава за случаи в Словакия и Италия”, добави Холмайер.

Нейният доклад ще бъде гласуван от Европарламента днес и утре, уточнява авторът Горан Готев.

Това, че няколко фирми получават огромната част от субсидиите на ЕС в някои страни, не е нито справедливо, нито съответства на намеренията за структурно финансиране от ЕС. По-голямата част от данъкоплатците в ЕС трябва да се възползват от средствата на ЕС, а не да виждат вноските им да отиват при олигарси”, допълни Холмайер.

По думите й това ще е част от исканията на ЕНП в предстоящите преговори за дългосрочния бюджет на ЕС.

„Европейската комисия трябва да предложи бюджетни правила, с които да се определи максималната сума, която физическите лица и холдингите, които притежават по няколко компании, могат да получат от кохезионните и селскостопанските фондове на ЕС”, каза тя.

Според ЕНП, антиолигархичните мерки следва да бъдат придружени от регистър на крайните бенефициенти и техните реални собственици, за да има прозрачност.

„Искаме стандарт за отчитане за това кои са физическите лица, които стоят зад крайните бенефициенти във всички държави-членки. Ако едно лице притежава компания майка, трябва да е видимо, че средствата, получени от дъщерните дружества, отиват в същите ръце”, обясни Холмайер.

Парламентарният доклад на Холмайер за финансовото управление на Европейската комисия обръща специално внимание и на методите за заграбване на земи.

„Земеделските производители трябва да знаят, че са защитени от ЕС, ако националните власти не действат. Ето защо групата на ЕНП призовава за механизъм, чрез който засегнатите земеделски стопани могат да подават жалби директно пред Комисията”, завърши Холмайер.