Европейският съюз се подготвя да наложи 25% мита върху вноса на царевица, ориз, соя, червени боровинки и портокалов сок от САЩ в отговор на решението на американският президент Доналд Тръмп да обложи стоманата и алуминия от Европа.
 
 
Европейската комисия (ЕК) публикува в края на седмицата два списъка с американски стоки, които ще бъдат засегнати от евентуални ответни мерки, стана ясно от публикация в Politico.eu, цитиран от БНР.
 
Висше европейски служител е заявил пред електронното издание, че списъкът с контрамерки е предложен за "консултация със заинтересованите страни" и добави, че общата стойност на американският внос, който може да бъде засегнат, ще достигне 6.4 млрд. евро.
 
ЕК се налага да действа в момента, за да бъде гарантирано, че ще уведоми Световната търговска организация (СТО) в срок от 90 дни, но решението дали да бъде активиран предложения списък ще бъде взето едва след три месеца, посочва Politico.
 
Част А от списъкът включва продукти на стойност 2.8 млрд. евро, за които ЕС може да въведе митнически тарифи от 25% във всеки един момент, след като представи този списък през СТО, посочи неназован европейски представител.
 
 
Снимка: Pixabay.com
 
Част Б изброява продукти, които ще могат да бъдат обект на нови мита след 3 години. Това е така, тъй като правилата на Световната търговска организация позволяват незабавни контрамерки само в такъв обем на търговия, за който износът на стомана от ЕС в посока САЩ не се е увеличил през последните години.
 
Междувременно "Уолстрийт джърнъл" съобщава, че 45 търговски асоциации в САЩ са изпратили съвместна петиция до Доналд Тръмп, в която умоляват американския президент да спре планираното въвеждане на мита за китайски стоки.
 
В писмото организациите посочват, че "тарифите ще предизвикат верижна реакция с отрицателни последици за американската икономика, предизвиквайки ответни контрамерки, задушаване на износна на американската селскостопанска продукция, на експорта на услуги и повишаване на разходите за бизнеса и потребителите".
 
Вместо подобни митнически тарифи, асоциациите настояват администрацията на Тръмп да работи с другите държави, за да се притисне Пекин да бъде сложен край на ограниченията за чуждестранните фирми в Китай.
 
Напрежението в световната търговия доби нови измерения днес, 19 март, след като германският министър на икономиката Петер Алтмайер предупреди САЩ да не се опитват да забият клин между Германия и останалата част от Европа с вносни мита и каза, че евентуална глобална търговска война би навредила както на производителите, така и на потребителите, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.
 
Алтмайер, който ще посети Вашингтон, заяви за германския в. "Ханделсблат", че се подготвя за своите срещи с американски представители в тясна координация с европейския комисар за търговията Сесилия Малмстрьом. "Ние сме митнически съюз и действаме съвместно. Не може да бъде в интерес на правителството на САЩ да разделя Европа, а то и не би успяло", каза той.
 
 
Огласените от президента на САЩ Доналд Тръмп мита от 25% върху вносната стомана и от 10% върху вноса на алуминий се оспорват от европейските и от други търговски партньори на САЩ като Япония. Миналата седмица Тръмп каза, че ще спести на ЕС митата върху стоманата и алуминия, ако съюзът се откаже от бариерите, които издига пред американските стоки.