Цената на руската пшеница достигна 217 долара/тон, като тази стойност представлява тригодишен максимум, съобщи аналитичният център „СовЕкон“.
 
 
Средните експортни цени на руската хлебна пшеница се повишиха миналата седмица с 9,0 долара до 216,5 долара/тон (FOB, дълбоководни пристанища), като това е най-високата стойност от декември 2014 г. досега.
 
В края на седмицата фючърсите за пшеницата на борсите в Чикаго и Париж нараснаха с 3-4%. Всеки ден от миналата седмица някой пускаше нова негативна прогноза за пазара.
 
23 юли – Европейската служба MARS понижи прогнозата за добивите от пшеница в ЕС от 579 кг/декар на 559 кг/декар. Това е с 2,4% под средното за последните пет години и с 4,5% по-ниско от миналата година. Причината е сушата в Северна и Централна Европа. 
 
24 юни – Изследователската компания УкрАгроКонсалт понижи прогнозата си за житната реколта в Украйна с 0,8 млн. тона до 24,7 млн. тона при миналогодишно количество от 26,1 млн. тона. Основният проблем пред украинските зърнопроизводители са били отново недостатъчните валежи през пролетта и лятото.
 
 
25 юли – Аналитичната компания Strategie Grains коригира надолу очакванията си за реколтата от пшеница в ЕС с 2,4 млн. тона до 130 млн. тона. Ако картината се потвърди, това ще бъде най-слабата реколта от 2012 година досега. За сравнение през миналата година в ЕС са добити 141,8 млн. тона пшеница.
 
26 юни – Световният съвет по зърното (IGC) намали прогнозата си за глобалното производство на пшеница с 16 млн. тона до 721 млн. тона, което е най-ниското равнище от сезон 2013/2014 г. За ЕС очакванията са коригирани надолу е със 7,4 млн. тона до 139,9 млн. тона, а за Русия – с 4,9 млн. тона до 66 млн. тона. Като причина отново се сочи сухото и горещо време през пролетта и лятото в основни зърнопроизводителни региони.
 
27 юни - Френската ODA Groupe понижи очакванията си за житните добиви в ЕС общо с 5,6 млн. тона до 124,9 млн. тона.
 
Анализаторите може да се окажат прави в своите скептични оценки за новата реколта. Метеорологичните условия в света наистина са далече от идеалните, но не е изключено също наблюдателите в момента да се надпреварват кой ще излезе с по-мрачна прогноза за зърненото производство през тази пазарна година, коментират експертите от „СовЕкон“.