Шефът на естонската транспортна компания Parme Trans Юрий Шеховцов разказа какви трикове използват чуждестранните предприемачи, за да продават продукцията си в Русия, заобикаляйки санкциите, пише изданието DairyNews.ru.

Нови възможности за фермерите: Засилваме сътрудничество с Беларус

Бизнесменът поясни, че всички транспортни фирми, без да се изключват и естонските, работят по своите определени маршрути, схеми и договори с клиенти.

В сегашната ситуация, когато европейският бизнес функционира в условията на антируски санкции и контрамерки от страна на Русия, в ход са контрабандистки схеми.

По думите на Шеховцов холандски цветя се доставят в Русия като марокански, тъй като действа забрана за внос на цвята от Холандия в Русия. Полският картоф благополучно пресича границата с Руската федерация под марката беларуски.

Погледнете какво се случва на границата между Беларус и Русия. 99% от товарите там са контрабанда, казва Шеховцов и добавя, че, съдейки по документацията, в Беларус растат плодове като банани и портокали, а производството на картофи надвишава потенциала на страната изобщо. 

Беларус печели от това. Местните търговци доставят полски ябълки, полско свинско месо, полски картоф под марката беларуско производство, убеден е бизнесменът.

През лятото на 2014 г. Москва въведе ембарго върху вноса на някои селскостопански стоки, суровини и хранителни продукти от страните, които са приложили антируските санкции. Под забрана влязоха месото, колбасите, рибата, морските дарове, зеленчуците, плодовете и млечната продукция.

Настоящият министър на земеделието на Русия Александър Ткачев нееднократно е заявявал, че в страната се внасят стоки, попадащи под руското ембарго, през територията на Беларус.