Европейската сметна палата отчита предприетите ефективни действия в България при отстраняването на слабостите по отношение на системата за идентифициране на земеделски парцели и качеството на проверките на място. Това стана ясно на среща между министър-председателя Бойко Борисов с председателя на Европейската сметна палата Витор Калдейра. Премиерът прие в Министерския съвет г-н Калдейра, който е на работно посещение в София. 
 
Ефективното управление на еврофондовете беше сред основните акценти в разговора. Председателят на Европейската сметна палата приветства усилията на българското правителство за подобряване на управлението на европейските средства. Витор Калдейра посочи, че през последните години Комисията и държавите-членки са постигнали напредък в предотвратяването и коригирането на грешки.  
 
Министър-председателят Борисов благодари за препоръките на Европейската сметна палата, които помагат да подобрим още повече управлението на еврофондовете. Премиерът отбеляза значителния напредък в усвояването на европейските средства в страната ни от началото на тази година. Този сериозен ръст беше отчетен и от Европейската комисия, според която България се нарежда на второ място по процент реални плащания по структурните фондове за периода 1 януари – 12 октомври 2015 година. „Всичко това са конкретни проекти и ползи за българските граждани и резултат от нашата постоянна работа и стремеж за подобряване на системите за контрол“, посочи Борисов.
 
В извадката на Европейската сметна палата за 2014 г. са проверени 13 транзакции в България, отнасящи се до Европейския социален фонд и Програмата за развитие на селските райони. В нито една от тях не са открити количествено измерими грешки. За втора поредна година не са открити грешки по Европейския Социален Фонд. 

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!