Европейската сметна палата (ЕСП) ще представи днес в Брюксел доклад относно механизмите в ОСП 2014-2020 г. за опазване на водите.От институцията информират, че целогодишно се публикуват специални доклади, представящи резултатите от избрани одити на специфични бюджетни области на ЕС или теми за управление.

 

Специалният доклад, който ще бъде представен днес, оценява дали целите на политиката на ЕС за водите са успешно интегрирани в общата селскостопанска политика (ОСП) за новия програмен период. ОСП представлява малко под 40% от бюджета на ЕС (това са над 50 млд. евро за 2014 г.). „Чрез ОСП Европейският съюз се стреми да повлияе на селскостопански практики, влиящи негативно върху водите.

 

В момента има два инструмента, които се използват за интегриране на целите на политиката на ЕС в областта на водите в ОСП 2014-2020 г. Това са кръстосаното съответствие - механизъм, свързващ някои плащания по ОСП със специфични екологични изисквания, както и Европейският земеделски фонд за развитие на селските райони, по който са предвидени финансови стимули за дейности по опазване на водите“, се посочва в доклада.

 

Документът ще бъде представен пред медиите в Брюксел от Кевин Кардиф, член на Европейската сметна палата. След обявяването му, докладът ще бъде публикуван на интернет страницата на ЕСП, се посочва още в съобщение до медиите.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!