Въпреки спада в общите стойности на износа, този на зърнените култури от ЕС се е увеличил. Това сочи последния месечен доклад за търговията със селскостопански храни, публикуван от Европейската комисия (ЕК).

Цената на земята: Какво се случва на Североизток?

Според доклада както износа, така и вноса на селскостопански храни в ЕС са се забавили леко в сравнение с юли 2022 г.
Въпреки намалението от 2% обаче, износът възлиза на 19,2 милиарда евро, така че все още остава значително по-висок от миналата година, пише в доклада.

Вносът на ЕС също е намалял с 2% през същия период, достигайки 14,3 милиарда евро през юли 2022 г. Търговският баланс на ЕС е стабилен на 4,9 милиарда евро.

Последният месечен доклад за търговията с хранително-вкусовата промишленост също включва специален акцент върху търговските потоци между ЕС и Обединеното кралство.

Износ
Въпреки спада в общите стойности на износа, този на зърнени култури от ЕС, най-вече пшеница, но също и ечемик, се е увеличил особено за Близкия изток и Северна Африка (MENA). Според доклада това потвърждава по-високата перспектива за износ на зърнени храни от ЕС към страните, които се нуждаят най-много от него, след смущението на пазара, причинено от войната в Украйна. 

Най-голямо увеличение на износа е регистрирано при пшеницата. Съюзът е изнесъл 1,9 милиона тона пшеница през юли 2022 г., което представлява 300% увеличение, в сравнение с юли миналата година. През юли общият износ на пшеница за света достигна 3 милиона тона, което е 74% увеличение, в сравнение с миналата година.

Категориите, при които износът е намалял през юли, са плодове и ядки (-15%) и зеленчуци (-10%). Износът на маслини и зехтин е намалял с 14% през юли, до голяма степен поради спада на износа за САЩ.

Общият износ на селскостопански храни от ЕС от началото на годината до юли достигна 127 милиарда евро, което е с 14% над същия период на миналата година.

Внос
Вносът на ЕС от Украйна продължава своя четвърти пореден месец на растеж след прилагането на временната либерализация на търговията и подобряването на функционирането на алеите за солидарност. Вносът на ЕС от основни търговски партньори, като Бразилия и САЩ, също се увеличи, особено при царевицата и соята. През юли най-много намалява вносът на грозде, слънчогледови семки и банани спрямо юни. Те са намалели съответно с 24%, 20% и 18%.

Общият внос на ЕС от началото на годината до юли достигна 96 милиарда евро, което е с 33% над същия период на миналата година.
Търговията с Обединеното кралство

Обединеното кралство се превърна в основен търговски партньор на ЕС. Общият обмен на селскостопански и хранителни продукти достигна 53,8 милиарда евро през 2021 г. В сравнение с това, вторият по големина търговски партньор е САЩ, където търговията беше на стойност 33,8 милиарда евро през 2021 г.

През 2022 г. общата търговия със селскостопански храни се увеличи значително между ЕС и Обединеното кралство. За първите седем месеца на 2022 г. търговията със селскостопански храни се увеличи с 21%, достигайки 35,5 милиарда евро, в сравнение с началото на 2021 г., когато влезе в сила Споразумението за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралство. Търговският баланс на ЕС с Обединеното кралство за селскостопански и хранителни продукти е положителен и достига 18,6 милиарда евро от януари до юли 2022 г.