Германия и Испания са лидери в сектор производство на свинско месо, а Полша увеличава инвестициите в свиневъдството, въпреки случаите на африканска чума по свинете, пише изданието Meatinfo.

Ще решат ли 40 млн. евро проблемите на ЕС с болестите по животните?


Данните на Евростат показват, че през май производството на свинско месо в ЕС възлиза на 2,07 млн. тона, което е с 3% по-високо, сравнено със същия месец година по-рано. Ръстът е обусловен от увеличаването с 2% на обема на закланите животни – 22,1 млн. тона, и по-високото кланично тегло – 93,4 кг – или +1%.

През първите пет месеца на 2018 г. производството на свинско месо в ЕС възлиза на 10,2 млн. тона, което е с почти 500 хил. тона повече, отколкото през 2017 г. Ръстът е 5%. Той се дължи на увеличаването на броя на закланите свине до 110 млн. глави.

През май Германия съобщи за понижаване на производството на свинско месо със 7%, сравнено с година по-рано. Въпреки това страната остава най-големия производител на свинско месо в ЕС, а през периода от януари до май обемът на производството е достигнал 2,3 млн. тона (+15%).

В Полша също е регистриран ръст на производството през първите пет месеца на 2018 г. – с 10%. В Испания се съобщава за ръст от 9% за същия период.

Паралелно с това случаите на АЧС в Полша не възпират инвеститорите, които продължават да влагат средства в свиневъдния сектор. За посочения период няколко полски компании са инвестирани в модернизация на своите заводи.