Европейският съюз може от 2022 г. да забрани вноса на месо и други продукти от животински произход от страните, в които ветеринарните препарати, в частност антибиотици и стимулатори на растежа, се различават от позволените в Европейския съюз (ЕС). Това съобщи експертът Дейвид Джон на кръгла маса, посветена на антимикробната резистентност в животновъдството, организирана в Киев, пише изданието interfax.com.ua.

Европа и Русия – кой губи повече от ембаргото върху храните?


Новият регламент за ветеринарна медицина предполага, че ЕС може да ограничи вноса на животни или животинска продукция от трети страни, ако тези страни не спазват правила, които съответстват или са сходни на правилата, установени в ЕС. Например ако използват стимулатори на растежа, уточнява Джон.

Европарламентът, казва експертът, вече е одобрил този регламент. В момента по него работи Еврокомисията. Очаква се документът да започне да действа следващата седмица.

Дадените норми няма да се прилагат още 3 години и това ще даде достатъчно време, за да се подготвим за тях, подчертава Дейвид Джон. Той допълва, че потенциалните ограничения вече са провокирали въпроси от редица страни.

Ние не знаем колко строго ще се прилага това законодателство. Възможно е то да е свързано само с употребата на антибиотици и стимулатори на растежа. Някои страни, например Бразилия, вече активно обсъждат темата, казва още Джон.