По време на тристранните преговори в Люксембург, на които участва и българския земеделски министър - проф.Димитър Греков,  бе постигнато споразумение за намаляване на субсидиите за големите ферми и за насърчаване на младите фермери като част от мащабната промяна на Общата селскостопанска политика на ЕС за периода 2014-2020.

 

„По много от важните въпроси имаме принципно съгласие”, заяви ирландският министър на земеделието Саймън Ковъни, председателстващ дискусиите.

 

Той изрази надежда, че среща днес между Европейската комисия, Съвета и Парламента в Брюксел ще формализира предварителното споразумение.

 

Ковъни заяви, че основната пречка – как да се разпределят субсидиите на регионално и национално ниво – е била преодоляна, но предупреди, че решението не е окончателно.

 

Според сегашните правила 80% от плащанията по ОСП отиват при 20% от фермите. Според новото предложение страните-членки трябва да осигурят до 2019г. всеки фермер да получава поне 60% от средната национална субсидия за хектар.

 

Преговарящите са се съгласили и за увеличаване на субсидиите за младите фермери и задължаване на страните да отделят 30% от субсидиите за екологични форми на земеделие.

 

"Постигнахме споразумение за реформите на ОСП", предаде европейски служител, участвал в разговорите, цитиран от Agri.EU. Той добави, че всички детайли на договора ще бъдат на разположение след гласуване от Комисията по земеделие в Европейския парламент по-късно днес.

 

В рамките на реформата, много от най-големите ферми на Европа, ще загубят до 30 процента от техните текущи субсидии, за да може плащанията да се разпределят равномерно в целия блок. Споразумението трябва да бъде официално одобрено от европейските правителства и Европейския парламент, преди да влезе в сила.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!