В рубриката на Agri.bg „Динамиката на зърнените борси“ – следете текущите пазарни тенденции, прогнозите за цените и ключовите фактори, влияещи върху търговията със зърно, подбрани и анализирани от специалиста Боян Иванов специално за Agri.bg. 

Държавите от ЕС и Европейският парламент се споразумяха в понеделник за по-строги ограничения върху вноса на някои земеделски продукти от Украйна. Това беше официално потвърдено от белгийското председателство на Съвета на ЕС.

„Някои селскостопански продукти от Украйна ще бъдат обложени с мита в страните от ЕС, ако квотите за внос бъдат надвишени. Този компромис беше одобрен от представители на страните членки на ЕС и Европейския парламент. Квотите все още не засягат пшеницата - но това може да стане, ако вносът й в Европейския съюз от Украйна рязко се увеличи“, беше съобщено по-рано.

Законодателите очакват изборите през юни, които ще оформят новото лице на европейския парламент. Мнозина, особено консерваторите и крайнодесните, искат да покажат на европейските фермери, че са на тяхна страна.

За момента, Европейският съюз се стреми да поддържа солидарност с Украйна, като същевременно се вслушва в европейските фермери, които протестират срещу ниските доходи, отчасти обвинявани за украинските стоки, които според тях подбиват техните пазари.
Украйна, особено през последните няколко месеца, изнася много повече зърно, отколкото вещаеха прогнозите на световните агенции.

Департаментът по земеделие на САЩ (USDA) в петък повиши прогнозата си за износ на пшеница от Украйна за 2023-24 г. за пети пореден месец, а износът на царевица бе повишен за втори пореден месец. Прогнозите са свързани с по-добро от очакваното представяне на доставките, а не с по-големи реколти.

Украйна разработи свой собствен транспортен коридор в Черно море от август, след като Русия се отказа от първоначалната инициатива през юли, въпреки значителния брой руски атаки срещу украинската пристанищна инфраструктура оттогава. Киев отчете рекордни февруарски обеми на износ за всички стоки.

Но вноса на украинско зърно продължава да подлага „европейското единство“ на сериозно изпитание, като някои страни се опитват да сами да намерят решение на проблемите.

В опит за подкрепа на своя селскостопански сектор, полското правителство планира да отдели приблизително 2 милиарда злоти (466 000 евро) за закупуване на излишък от зърно от местните фермери, обяви заместник-министърът на земеделието Стефан Краевски.

По думите на министъра, инициативата в момента е на финален етап на планиране и съгласуване с Министерството на финансите.
Краевски уточни, че проектите по тази програма за субсидиране преминават през необходимите процедурни стъпки с амбицията инициативата да стартира бързо. Целта е до края на май средствата да бъдат раздадени на стопаните, като ги облекчат съществено финансово.

Това решение идва на фона на нарастващо напрежение в полската селскостопанска общност. Земеделските производители активно изразиха недоволството си с аргумента, че скокът на вноса на селскостопански продукти от Украйна компрометира тяхната конкурентоспособност поради по-ниските цени на този внос.

Чрез купуването на излишното зърно полското правителство цели да смекчи въздействието на този внос върху местните фермери, като им предостави справедлив шанс да се конкурират на пазара.

Противниците на тази идея не виждат как подобни действия биха стабилизирали местния пазар. „Изглежда ми като символична политика, защото слабостта на цените на полското зърно е причинена от спада на световния пазар тази година, а не от украинското зърно, което така или иначе минава през страната в момента“, коментират полските опозиционери.