Значителна ревизия на пролетната прогноза за реколтата от маслодайни и протеинови култури правят от Европейската комисия в редовния есенен преглед за състоянието на европейския земеделски пазар.
С 8% надолу се предвижда да бъде производството на маслодайни семена в ЕС за стопанската 2024/25 г., като се предвижда реколтата да достигне до 29,7 милиона тона. Подобни добиви почти се равняват на 5-годишната средна реколта, уточняват експертите. Най-сериозен е спадът при произведената рапица - с 13% под предишната година, за слънчогледовото семе на годишна база спадът е с около 3%.
За разлика от тези две култури производството на соя се очаква да се увеличи с 8% на годишна база (13% над средната стойност за 5 години), което се дължи основно на увеличението на култивираните площи със соя (+11% на годишна база).
Прогнозите сочат, че се очаква ръст на вноса на рапица и соя през стопанската 2024/25 г. (съответно +7% и +1,5% на годишна база), въпреки че вносът на соеви зърна ще остане под 5-годишното средно ниво. За разлика от това, вносът на слънчогледово семе се очаква да намалее с 11% на годишна база.
Производството на шрот от маслодайни семена в ЕС през 2024/25 г. се очаква да достигне 28,6 милиона тона, което е спад с около 2,7% от последната пазарна година. Най-голяма редукция се очаква при шрота от рапица, следван от слънчогледовия шрот. За разлика от това, производството на соев шрот може да нарасне до 11,3 милиона тона (+3,4% на годишна база), въпреки че остава под средната стойност за 5 години.
Тенденцията за спад се отразява и при вноса на продукти от маслодайни семена. Около 5% по-малко ще бъде той, което е следствие от прогнозираното свиване на пазара с около 3% в ЕС на годишна база.
Производството на растителни масла в ЕС през 2024/25 г. се очаква да достигне 15,5 милиона тона (около -5% на годишна база и 3,5% под 5-годишното средно ниво). Потреблението на растителни масла също ще е свито - 14% по-малко средно за последните 5 години. Това е следствие от свиването на употребата на палмова мазнина, която следва тенденцията от намаление с приблизително 27% годишно.
Този тренд се запазва и при вноса - свиване с 25% на вноса на масла до 6,1 милиона тона, а износът може да възлезе на 2,5 милиона тона през 2024/25 г., вписвайки се в тенденцията за последните 5 години.
Увеличеното местно производство на протеинови култури ще се отрази на вноса, като се прогнозира намаление с около 3%, въпреки че вносът на бакла все още се очаква да бъде със знак плюс на около 9” на годишна база.
0 КОМЕНТАРА