ЕС вдигна забраната за употреба на странични животински продукти (PAPs) като фураж. Промяната в законодателството позволява преработен животински протеин от свине да бъде използван като фураж за пилета и обратното. Повечето държави членки на ЕС одобриха промяната, а Франция и Ирландия се въздържаха, съобщава pigprogress.net.

Агроиновации: Проследимост по веригата на доставка на свинско месо

Забраната за използване на преработени животински протеини във фуража на преживните животни бе въведена през 1994 г. Тя бе реакция на кризата със спонгиформна енцефалопатия по говедата (BSE). Тогава експертите прецениха, че болестта се причинява от храненето на едър рогат добитък с месо и костно брашно от заразени животни. В опит да се избегне евентуално кръстосано заразяване, забраната за използване на PAPs беше разширена за всички селскостопански животни през 2001 г.

Две са причините за вдигането на забраната.

Първо, Европейската зелена сделка и Стратегията “От фермата до трапезата” стимулират използването на странични животински продукти в рамките на хранителната индустрия и също така популяризират употребата на устойчиви и местни съставки.

Второ, рискът от кръстосано замърсяване не е голям. Последният случай на BSE при добитъка в ЕС е от 2016 г., а във Великобритания - през 2018 г. Общо 24 от 27 страни членки на ЕС са с “незначителен рисков статус”.

Тук е важно да се отбележи, че забраната остава в сила за използването на странични животински продукти във фураж за крави, овце и други преживни животни. Очаква се правилата да се променят и за тях, когато бъде доказано, че е безопасно.

Какви са ползите от вдигането на забраната?

Ползите от премахването на забраната са много, казва специалистът Ван Вууре.

За кланиците за птици ще има повече възможности за използването на техните кланични странични продукти, особено за продукти, които не се използват в храните за домашни любимци. Сред тях са брашно от пера, нископроитеиново брашно и др. Такива продукти включват кръвно брашно от домашни птици, брашно от пера и по-ниско съдържание на протеини.

На ниво производство земеделците, които отглеждат кокошки носачки и бройлери, ще могат да намалят зависимостта си от соевото брашно във фуражите. Те ще могат да използват брашно от местното производство на свине.  

Въпреки че това може да изглежда неестествено, прасетата и домашните птици са всеядни. За тях балансираната диета включва богат източник на протеин.  

Освен намаляване на отпадните продукти и на зависимостта от вносния протеин, употребата на преработени животински продукти във фуража може да подобри качеството му.

Отпадането на забраната на PAPs като фураж за свинете бе приветствана от Копа-Коджека и Асоциацията на производителите на пилета (AVEC). Предложението на ЕС признава липсата на риск за безопасността на храните при разрешаването му за тези продукти и предлага законодателна рамка, която осигурява високо ниво на сигурност по веригата за доставки.

В момента търсенето на богат на протеини фураж в ЕС е голямо. Тази тенденция ще продължи и за в бъдеще в резултат на глобализацията и климатичните промени.

Преработените животински протеини са направени от странични животински продукти от категория 3, които идват от здрави животни, годни за консумация от човека в момента на клане. За да се гарантира безопасността, снабдяването, преработката и транспортирането на PAPs са под ветеринарен контрол. През 20-те години, откакто забраната е въведена за първи път, изследователите са разработили PCR тест, който гарантира, че PAPs не съдържат продукти, които са забранени.

 

ВИЖТЕ ОЩЕ:

По наредба: За какви остатъци и субстанции ще проверяват животновъдните стопанства?

Представиха европейската кампания за изкореняване на АЧС

Как да намалим въздействието на топлинния стрес върху свинете?