Европейският парламент гласува днес удължаването на безмитния достъп за украински стоки до европейския пазар, съобщават от пресцентъра на ЕП.
 
Едностранните търговски преференции премахват 94,7% от митата на ЕС, които се начисляват върху вноса на промишлените стоки от Украйна. Те отменят също 80% от митата върху вноса на земеделска продукция. Европейският съюз обаче запазва ограниченията върху безмитния внос на „чувствителни“ продукти, като зърнени култури, свинско, телешко и пилешко месо, както и преработени храни, за да не бъдат засегнати интересите на европейските производители. Украйна също е задължена да се съобрази с европейските здравни стандарти, да зачита човешките права, основните свободи и върховенството на закона.
 
Едностранната търговска мярка беше въведена за пръв път през април тази година, за да осигури незабавно облекчение за украинската икономика, след като Русия постави ограничения върху достъпа до пазара си вследствие на политическите събития в Украйна от пролетта. Първоначално мерките трябваше да бъдат за период от 6 месеца и след това да бъдат заменени от взаимно отваряне на пазарите в синхрон със Споразумението за асоцииране между ЕС и Украйна, което беше подписано от Европейския и украинския парламенти през септември.
 
Въпреки това на 12 септември, след преговори с Украйна и с Русия, ЕС се съгласи да забави отварянето на свободна търговска зона между Европа и Украйна до 31 декември 2015 г., като част от цялостния умиротворителен процес в Украйна.
 
Според статистическа информация предоставена от Украйна, износът на страната към ЕС за първата половина на 2014 г. се е повишил с 25% (587 млн. долара), което компенсира блокирания износ на стоки към Русия (–24,5%).
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!