Поголовието от свине в ЕС остава относително устойчиво през последните няколко години, но рентабилността на свиневъдството намалява. Това сочат наблюденията на Джим Лонг, президент и главен изпълнителен директор на компания Genesus, пише thepigsite.com.

В кои сектори субсидиите дават най-голям ефект?свиневъдство

Един от показателите за пазарен проблем е колапсът на цените на прасенцата за отглеждане, които в момента са на ниво 33 евро, което е с 23% по-ниска цена, сравнено с година по-рано. Това отразява факта, че предлагането в момента е по-голямо, отколкото търсенето, и финансово потиска два от най-големите европейски производители на свине: Дания и Холандия, обяснява Лонг.

На цената на живите прасета влияят още разходите за фураж. Средната цена на свинете в ЕС възлизат на около 1,45 евро/кг, което може да бъде добра новина за САЩ, но не и за повечето производители в ЕС, допълва експертът в доклада Global Market.

Тази ситуацията защо търговският блок представлява най-големия в света износител на свинско месо. Експортните данни, представени от ЕК, показват, че през първите 8 месеца на тази година ЕС е изнесъл 2,5 млн. тона свинско месо. Над трета от този износ е за Китай, въпреки че европейските цени на свинското са значително по-високи от американските.

От ЕС Испания има най-голямо поголовие от свине-майки, както и обща численост на свинете. През последните 12 месеца страната е съобщила за увеличаване на поголовието с 5,2%. След Испания са Ирландия и Полша, които са увеличили числеността на свинете с 4,2%, а също така Дания - +3,3%