Годишният износ на стоки от хранително-вкусовата промишленост на ЕС превишава вноса с 1.7 млрд. евро.
 
 
За сравнение година по-рано излишъкът е бил 1.3 млрд. евро, показват последни данни на Европейската комисия (ЕК) за търговския баланс в сектора през последните дванадесет месеца до края на февруари тази година.
 
Износът на селскостопански хранителни продукти от ЕС достигна стойност от 138 млрд. евро, което съответства на увеличение с 4.1% в стойностно изражение спрямо 132.5 млрд. евро година по-рано.
 
Основни търговски партньори, които купуват хранителни стоки от ЕС, са САЩ с годишен внос за близо 22 млрд. евро, Китай – 12 млрд. евро, Швейцария – 8 млрд. евро, Русия – 6.6 млрд. евро, и Япония – 6.5 млрд. евро. Останалите страни в Топ 10 на вносителите са Норвегия, Хонконг, Саудитска Арабия, Турция и Канада. 
 
Най-големи увеличения на месечните стойности на експорта са регистрирани за Турция, Бразилия и Сингапур. По сектори най-висок е ръстът на износа при захарта, виното и бебешките храни. Най-големи печалби са постигнати в износа на вино, докато при пшеницата те намаляват.
 
 
Макар и с по-бавен темп, вносът на хранителни продукти в ЕС също расте – от 113.8 млрд. евро за дванадесетте месеца до февруари 2017 г. на 116.7 млрд. евро до края на февруари 2018 г., като увеличението е с 2.5%. Във финансово изражение най-големият доставчик на храни за ЕС остава Бразилия със стоки за близо 12 млрд. евро, следвана от САЩ – 10.6 млрд. евро.
 
През последната година Украйна увеличава рекордно износа си на хранителни стоки за ЕС с 32% до 5.6 млрд. евро, като по този начин измества Аржентина от търговските партньори в импорта на ЕС. Аржентина от своя страна отчита доставки за 5.4 млрд. евро при спад от 7%.
 
В Топ 10 на страните-износителки на храни за ЕС следват Китай, Индонезия, Швейцария, Турция, Кот д'Ивоар и Индия.