Европейската служба за безопасност на храните ще публикува партньорската проверка на активното вещество глифозат на 12-и ноември. Тогава ще стане ясно дали препаратът ще бъде обявен за канцерогенно опасен и дали ще бъде забранен.

 

В ЕС, активните вещества, използвани в продуктите за растителна защита, се оценяват с поетапен подход. Първоначалният доклад за оценка на риска се извършва от Германия. Докладът ще бъде рецензиран от Европейскат служба за беопасност на храните, която от своя страна ще изпрати заключението си до Европейската комисия. След това Комисията трябва да реши дали да забрани употребата на глифозат.

 

Преди няколко месеца Международната агенция за изследване на рака (IARC), публикува доклад, който заключава, че хербицидът глифозат е вероятно канцерогенен за човека и животните. Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация, публикува резюме на констатациите през март 2015, като заключи, че има реални доказателства за връзка между излагането на глифозат и развитието на ракови заболявания като неходжкинов лимфом и рак на белия дроб при хората.

 

Тревогите относно най-популярния хербицид в света продължават да нарастват, тъй като американските фермери все по-често съобщават за плевели, устойчиви срещу глифозат. Веществото е основна съставка на огромен брой пестициди, общо около 700 продукта, и се използва широко както из ферми, така и в тревни площи в жилищни зони.

 

Химическото вещество глифозат предизвиква все по-сериозно недоволство

 

И учени, и природозащитници предупреждават, че резистентността на плевелите към глифозата се превръща в сериозен проблем навсякъде. Това пряко влияе на производството на храни. В най-новия случай на устойчивост на плевелите към глифозата ученият Далас Питърсън, експерт по плевелите, казва, че способността на растенията да не се влияят от веществото се увеличава бързо из всички ключови земеделски зони на САЩ като например щата Канзас. Питърсън, който е специалист по плевели в Държавния университет в Канзас и президент на Обществото за науки за плевелите в САЩ, казва, че особен проблем се явява плевелът Палмър амарант (Amaranthus palmeri), който неудържимо избуява навсякъде.


Устойчивостта на плевелите става все по-голям проблем 

Нараства броят на растенията, които все по-лесно понасят глифозата. Земеделците в САЩ вече са направили списък с 14 „устойчиви на глифозат“ растения, които са документирани в различни земеделски райкони на САЩ.

 

Съдебните дела в САЩ срещу агрохимическия гигант Monsanto Co продължават. Адвокатски кантори в страната завеждат нови дела, твърдейки, че хербицидът на дружеството „Раундъп“ предизвиква рак у селскостопанските работници и всички други, изложени на въздействието на химикала. Най-новото дело бе заведено в сряда във върховния съд в Делауер от три адвокатски кантори, представляващи трима ищци, съобщава GreenTech.bg.
 

Делото е подобно на други, заведени миналия месец в Ню Йорк и Калифорния. Те обвиняват Monsanto, че отдавна знае, но отрича, че основната съставка в препарата – глифозатът – е опасен за човешкото здраве. Monsanto „водеше продължителна кампания на дезинформация, за да убеди правителствените агенции, земеделските производители и населението като цяло, че Раундъп е безопасен,” гласи обвинението.

Съдебният процес стъпва на декларацията на Световната здравна организация от март, че „са налице достатъчно доказателства, за да класифицира глифозатът като вероятно канцерогенен за човека“.„Ние можем да докажем, че компанията е знаела за опасностите от глифозата,“ каза Майкъл МакДивит, чиято адвокатска кантора вече води делата на 50 лица. „Има много изследвания, които показват, че глифозатът причинява … рак.“

Monsanto от своя страна заяви, че класификацията на СЗО е погрешна и че глифозатът е сред най-безопасните хербициди на планетата. “Глифозатът не е канцерогенен”, заяви говорителката на компанията Чарла Лорд в изявление. “Най-обширните в цял свят бази данни за човешкото здраве, събирани някога относо селскостопански продукт, противоречат на твърденията на обвинителите”.  

 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!