23 групи от 12 държави участват съвместно в тригодишен проект, финансиран от ЕС за бъдещето на европейската система за безопасност на храните, пише Euromeat, цитиран от Асоциацията на месопреработвателите (АМБ).

Сегашната търговска политика е на път да предизвика хранителна криза?

Координатор на проекта са италиански изследователи от Consiglio Nazionale Delle Ricerche. Работата по проекта трябва да започне в началото на 2021 г. и ще продължи до края на 2023 г., като заложеният бюджет е 3 млн. евро.

Многостранната платформа ще даде възможност на страните да имат достъп до ресурси и данни, да синхронизират стратегиите за изследване на безопасността на храните, да споделят и обменят научни знания и проноси за бъдещето на системата за безопасност на храните в ЕС.

Разбира се, науката няма как да се справи сама - без участието на земеделските производители, които са прекия източник за производство на храните. 

Идеята е да бъде създаден Европейски форум за безопасност на храните, който да гарантира дългосрочното взаимодействие между науката, фермерите, политиката и обществото. 

В проекта участват Италия, Австрия, Белгия, Финландия, Нидерландия, Чехия, Германия, Румъния, Португалия, Тунис и Швейцария. България не е част от тази група, въпреки това страната ни може да взаимства идеи от другите страни-членки на ЕС, част от платформата.

Експертите по безопасност на храните ще работят съвместно със специалисти с познания за комуникация и работа в мрежа; електронни платформи, интелигентни инструменти и управление на данни.