Макар преговорите по споразумението да се доближават до финалната линия, ЕС и Меркосур (Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай) са изправени пред огромен натиск от техните страни-членки. Това се дължи на започналата нова сесия разговори на техническо ниво, с цел постигане на компромис преди началото на кампанията за общите избори в Бразилия през март 2018 г.
 
 
От страна на ЕС, преговарящите са под натиск, както от държавите членки, които не са склонни да правят отстъпки в областта на селското стопанство, така и от тези, които настояват за бързо сключване на споразумение. В рамките на януарския Съвет на министрите по земеделие и рибарство, десет държави членки се противопоставиха на нови отстъпки за чувствителни продукти. ЕС предложи повторно ревизирана оферта за достъпа до селскостопанския си пазар, която бе обвързана с концесиите, които дава Меркосур за достъпа до техния пазар на промишлени продукти, услуги и обществени поръчки, но също и до пазара на селскостопански стоки, като например млечни продукти. 
 
В тази оферта Комисията предложи да се подобри нейното селскостопанско предложение за чувствителните продукти, с изключение на етанола (с непроменена квота за внос от 600 000 тона). ЕК предложи също да се въведе квота за внос на южноамериканско говеждо месо от 70 000 до 99 000 тона, а митото за всеки транш да се запази на 7,5%. 
 
От Копа Кожека намират тази част от офертата за "неприемлива", като посочват, че 75% от вноса на говеждо месо в ЕС (246 000 тона годишно) вече идват от Меркосур. Ревизираната оферта на ЕС осигурява по-добър достъп до европейския пазар на домашни птици, царевица и захар. От страна на Меркосур преговарящите са подложени на силен натиск от хранително-вкусовата промишленост, която настоява за договаряне на квота за внос в ЕС на говеждо месо от 150 000 тона. Южноамериканският блок трябва също така да се справи с отказа на Уругвай да отвори пазарите си за млечни продукти от ЕС.