Страните-членки трябва да имат повече възможности да забранят или ограничат отглеждането на генно модифицирани култури на своя територия, дори и те да са одобрени на европейско ниво. Това предвиждат промени в европейското законодателство, по които ще се произнесе комисията по обществено здраве на 11 ноември, съобщава Европейският парламент.
 
Работата по законодателното предложение на Европейската комисия започна през юли 2010 г. След като Съветът публикува своята позиция през юли 2014 г., сега Парламентът отново трябва да разгледа текстовете. Във вторник сутрин комисията по обществено здраве ще гласува становището си, а окончателната позиция на ЕП ще бъде определена на едно от следващите пленарни заседания.
 
„Това е директива, даваща на страните възможност да забранят отглеждането на генно модифицирани организми (ГМО)“, обяснява авторката на доклада на ЕП Фредерик Рийс (АЛДЕ, Белгия). Тя допълва, че нейният доклад е „отражение на многото притеснения на парламентарната комисия: критериите и мотивите (за забрана) – ползване на земята, защита на биологичното разнообразие, устойчивост на пестициди, са много по-ясно посочени от твърде общата формулировка на Комисията“.
 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!