Европейския парламент (ЕП) прие законови промени за договаряне цените на млякото от страна на организации на млекопроизводители. Целта на законодателните промени е да насъчри фермерите да получат справедливи цени за суровото мляко и да им помогне да се подготвят за края на употребата на млечни квоти през 2015 г.

 

Новите законодателни промени ще дадат възможност на браншовите фермерски организации да договарят цените на млякото от тяхно име, без да попадат в нарушение на закона за конкуренцията.

 

"Това законодателство ще засили преговарите с млекопроизводителите. Организациите на производители трябва да помогнат на своите членове - фермери, да се организират по-добре и така да засилят позицията си във веригата за доставки, особено в държавите-членки, където системата на кооперирането е ограничена или дори несъществуваща, така че те да могат да постигнат възможно най-добрата цена за млякото им ", каза по време на заседание на Европейския парламент докладчика Джеймс Никълсън.

 

Новият европейски регламент, които вече е временно съгласуван със Съвета, беше одобрен на първо четене с 574 гласа "за", 97 "против" и 18 "въздържали се".

 

Повече договаряне, но лоялна конкуренция

За да се гарантира лоялна конкуренция, обемът на суровото мляко, предмет на преговори между организациите на производителите и преработвателите, а и мандрите, не може да надвишава 3,5% от общото производство на ЕС. Нито пък може да надвишава  33% от националното производство като цяло, или 45% в държави, в които общата продукция е под 500000 тона, се казва в регламента.

 

Държавите-членки ще могат сами да наложат прилагането на такива договори, покриващи доставката на мляко от фермерите към изкупвачите и преработвателите. Ако България приеме прилагането на такива договори, то задължително тези договори  ще трябва да бъдат изготвени преди доставката на мляко и трябва да са с посочени цени,  начини на плащания, периоди и договорености за събиране и доставяне на млякото.

 

Държавите-членки могат също да посочат минимална продължителност за тези договори, но най-малко шест месеца, като редица евродепутати силно препоръчаха това да се направи.

 

Мляко от необлагодетелствани райони

За да се гарантира, че млекопроизводителите, които са в по-малко облагодетелстваните райони, ще могат да се възползват от новия режим, членовете на ЕП поискаха от Европейската комисия да изготви два доклада за оценка на тяхното положение, един от юли 2014 г., и другият - от края на 2018 г..

 

За управление качеството на сирене и доставките

С оглед подобряване функционирането на пазара за сирена, регистрирани под защитени наименования за произход (ЗНП) или защитено географско указание (ЗГУ) и с цел да се подобри тяхното качество, членовете на ЕП предложиха включване на разпоредба за система за управление на доставките, според която държавите-членки могат да зададат условия, че тя в никакъв начин не вреди на конкуренцията и да гарантира, че малките производители на сирене няма да бъдат конкурентно засегнати от големите предприятия.

Всяко предложение за система за управление на доставките трябва да бъде подкрепено от поне две трети от хората, доставящи най-малко две трети от млякото, предназначено за производството на такива сирена, се казва още в документа.

 

Новият регламент ще се прилага до края на юни 2020.

 

текст и снимка © 2012 Фермер.БГ