Цяла седмица се говори за преговорите в Брюксел и Люксембург за новата Обща селскостопанска политика (ОСП). В сряда Съветът на министрите по земеделие излезе с общ подход, а в петък Европейският парламент гласува в подкрепа на пакета от регламенти, които да определят правилата за прилагане на ОСП през следващите 7 години.

ЕП реши: По-малко за големите, повече за малките и младите

Покрай постигнатото обаче, за което България настояваше, малко встрани останаха отхвърлените предложения. Кои са те, обобщава евродепутатът Атидже Алиева-Вели.

„Макар да постигнахме успех по отношение на вътрешната конвергенция, позицията ни за външната конвергенция не бе подкрепена. Само с 8 гласа бе отхвърлен и опростеният контрол спрямо малките фермери като средство за стимулирането им, а подкрепената концепция за обвързаната подкрепа е тя да е 10 + 2%, а не 13 + 2%“, обясни Алиева-Вели.

Разбира се, тя посочва какво е постигнато дотук, което според нея е в полза на фермерите:

•    Балансирани екосхеми, без прекалена тежест за земеделците, които да са поносими за тях; 
•    Гарантиран бюджет както за малките и средни стопанства, така и за младите фермери;
•    Гъвкав таван за директните плащания;
•    Продължаване на преходната национална помощ и на инвестициите в селските общини;
•    Продължаването на училищните схеми за мляко и плодове, мерки за сектор вино и защита на наименованията на продуктите от месо и мляко.

Какво ще се случва оттук нататък? Предстоят преговори на ЕП със Съвета на ЕС и ЕК, след което преговорите ще са на национално ниво за изготвянето на Стратегически план.

Следете темата и на cap4us.agri.bg.