Кризисен резерв, финансиран с до 1,5 млрд. евро, ще позволи на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. да се справи с предизвикателствата. Както и да помогне за разработването на по-силни инструменти за управление на риска в Европа. Това стана ясно след като Комисията по земеделие в ЕП гласува и прие Хоризонталния регламент, предложен от Европейската комисия (ЕК).
 
 
„Този кризисен резерв би имал за цел да стимулира пазарни мерки в случай на сериозни смущения. Освен това би послужил и като инструмент за презастраховане и стабилизация на доходите на стопаните“, пише Farm Europa.
 
[news]
Всички селскостопански сектори наистина се нуждаят от подходящ инструмент за управление на кризи на равнище ЕС. В краткосрочен план, за млекопроизводителите, такъв инструмент би могъл да се превърне в истинска промяна в играта, позволявайки на веригата за доставки да има прозрачност и защита на доходите, коментират експерти.
 
Извън кризата, измененията на хоризонталния регламент, предложени от ЕК и одобрени от Комисията по земеделие, са подобряване на общата рамка за одити, както и контрол и ограничаване на риска от ренационализация на политиката.
 
По-специално, членовете на ЕП гласуваха за равни условия – както за одита, така и за санкциите. Комисията прие ясна система за съответствие, която ще се прилага във всяка страна-членка и която ще се контролира от ЕК. 
 
„Това са основните условия за една наистина обща ОСП, която може да демонстрира своята ефективност“, смятат експерти.
 
 
Следете темата и на cap4us.fermer.bg