Износът на български хранителни продукти е тема, която представлява голям интерес за Обединените арабски емирства (ОАЕ), стана ясно днес на среща в Министерството на икономиката в София.
 
 
„За нас е много важно да създадем добри отношения със страни като България, от които да може да внасяме чиста храна. Износът на хранителни продукти от България представлява голям интерес за нас“, заяви г-жа Мариам Ал Мехейри, държавен министър по безопасността на храните на ОАЕ, която е на посещение в нашата страна.
 
Тя допълни, че съществува потенциал за доставка от България на обработени и консервирани храни, розово и лавандулово масло, бутилирана вода.
 
„Изразявам задоволство от активизирането през последните години на българо-емиратските отношения. Убеден съм, че са налице предпоставки за развитие на взаимноизгодно сътрудничество в редица перспективни за двете страни области, като хранително-вкусовата промишленост и селскостопански продукти, строителни материали, козметичен сектор и туризма“, каза българският министър на икономиката Емил Караниколов.
 
Снимка: МЗХГ
 
През първите седем месеца на тази година стокообменът между България и ОАЕ възлиза на 85,7 млн. долара, от които българският износ е на стойност 66,8 млн. долара, а вносът е 18,9 млн. долара. 
 
По време на срещата е обсъдена и възможността за провеждане на Първата сесия на българо-емиратската междуправителствена Смесена комисия в София и съпътстващ двустранен бизнес форум през пролетта на следващата година.
 

Мариам Ал Мехаири разговаря и с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

 
„Имаме много възможности за сътрудничество в областта на земеделието с Обединените арабски емирства (ОАЕ).  България е страна с утвърдени традиции в производството на качествена храна“, каза той.
 
Министърът Порожанов подчерта, че като член на ЕС  България прилага много стриктно европейската политика за проследимост на храните по цялата верига. Действащото национално законодателство е изключително рестриктивно по отношение на генно-модифицираните храни (ГМО).
 
„България е с утвърдени традиции при производството на бяло саламурено сирене и кашкавал от краве и овче мляко, имаме много добра месопреработвателна промишленост и сме водещ производител на розово и лавандулово масло“, заяви министър Румен Порожанов.
 
По думите на Ал Мехаири ОАЕ имат най-голям интерес към вноса на живи животни, месо и розово масло.