Когато започват, много хора пестят от първоначалната инвестиция и наблягат на корени от стари насаждения на колеги, което изобщо не е рентабилно. След това се оплакват от липсата на добив, споделя производителят Емин Емин от Велики Преслав за Агри.БГ.

Емин Емин: Със земеделие гладен няма да си, но богат няма да станеш

Той самият не прави компромис с разсада. В началото, преди повече от 15 години, тръгва с българския сорт „Люлин“, но през годините, виждайки какво се търси от изкупвачите с хладилници, залага основно на Херитидж, който държи най-високата цена за малини за замразяване. За вътрешния пазар се е насочил основно към Полка и Апема, които са едри десертни сортове.

Напоследък успешно експериментира и с инвитро сортове. От един такъв е добил 5 тона от 3 дка, което е над 1,5 тон/дка – абсолютен рекорд. Много е доволен, защото икономически се отблагодарява. Друг инвитро посадъчен материал, който също го учудва с добрия си добив, е Гала, въпреки че е засадил много по-малко на декар като бройка. 

„Инвестирах повече в разсада и виждам, че тази година ще ми се отблагодари. Това е първа плододаваща година. Тепърва като късен сорт ще почнем да го берем. Очаквам добивът да е над тон от декар“, сочи неговият дългогодишен опит.

Емин Емин подчертава обаче, че не всеки може да постигне такъв добив и дава пример със свой колега, с който са засадили един и същи сорт от един и същи разсадник по едно и също време.

„Но неговият добив тази година е 300 кг/дка. Голяма е разликата. Има значение как растенията се отглеждат – те си искат храната и водата, всички технически мероприятия трябва да се направят навреме и качествено“, категоричен е малинопроизводителят.

При ягодите Емин избира основно сорта Клери, който се държи много добре на неговите полета. Става за вътрешен пазар, а хладилниците също го тачат за замразяване и за износ. Залага още на Сан Андреас и Монтерей.

„При нас земята е поливна, което е ценно. Имаме изградена поливна система през канал, който е свързан с язовир Тича. Но тя не се поддържа и през годините сме имали аварии. Не знаем още колко ще издържи този канал. Надяваме се държавата да инвестира пари в ремонти, защото поливното земеделие е бъдещето, ако искаме да пробием в Европа с нашата продукция“, категоричен е младият фермер.

Гледайте и разговора ни с Емин Емин за неговото стопанство. Очаквайте трето видео с него, в което споделя повече за себестойността на продукцията и проблемите в сектора.