Зам.шефът на Държавен Фонд Земеделие, Емил Дърев заяви днес в предаването на bTV "Тази сутрин", че на практика нямало забавяне с плащанията на проекти по мярка 121 и ДФЗ е спазил всички регламентирани срокове по наредбата за "Модернизация на земеделските стопанства". Това изказване със сигурност вече е подразнило стотици фермери, които са подали инвестиционните си проекти още през Април-Май 2008 г. и , които вече месеци наред плащат високи лихви по средствата, с които са обезпечили проектите си. Отдавна е изтекъл 4 месечният срок, посочен в наредбата по мярка 121 от ПРСР, а към момента няма изплатени субсидии по нито един проект.

 

Емил Дърев потвърди написаното наскоро по информация от отлично осведомени източници на Фермер.БГ, че първите плащания по мярка 121 от ПРСР ще бъдат направени в края на месец Февруари, което ще съвпадне с откриването на селскостопанското изложение АГРА 2009 в Пловдив. Мероприятието, където се стичат хиляди фермери от цяла България е отлична възможност за поредния PR от страна на управляващите.

 

Важна новина, която обяви Емил Дърев е, че от следващият месец одобренията на проектите по ПРСР ще минат на регионално ниво и ще се извършват от Областните служби за съвети в земеделието. Според него по този начин ще бъдат наваксани всички закъснения с одобряването и плащанията по проектите.

 

Според вицепремиера М.Плугчиева, която беше също в студиото на bTV тази сутрин, България имала реален шанс да възстанови плащанията си с европейски средства по програма САПАРД.  Решението за подобно отпускане на средства от страна на Европейската комисия ще стане ясно през месец март, допълни Плугчиева.