Емил Дърев е новият съветник по въпросите за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) на служебния министър на земеделието и храните проф. Христо Бозуков. Това потвърди самият той пред Фермер. БГ. 
 
 
По думите му той е подготвен за тази работа, особено след като е бил зам.-директор на Държавен фонд „Земеделие“, а в момента е консултант по проекти от ПРСР и член на Българската асоциация на консултантите на европейските програми (БАКЕП).
 
Пред Фермер.БГ той отрече възможността за конфликт на интереси и допълни, че няма как на тази позиция да се поканят хора без опит.
 
Преди два месеца в интервю той заяви, че между 30 и 40% от инвестиционните проекти по старата ПРСР не се изпълняват, като основната причина за това е липса на финансиране. 
 
Ситуацията, по думите му, по новата програма е същата и очакванията са бенефициентите да имат същите трудности. 
„Въпреки това, по новата програма миналата година, тази година и много вероятно и през следващата година няма да се прилагат схеми за финансов инженеринг или по просто казано -  няма да има гаранционен фонд, чрез който да се подпомага процеса на изпълнението на одобрените инвестиционни проекти по ПРСР“, обясни тогава Дърев.