Забрана за износ към Русия на вино със сигурност за повечето винопроизводители ще има сериозен негативен ефект. Това коментира пред Фермер.БГ Таня Аврамова, секретар на Българската асоциация на независимите лозаро-винари, която обединява лозаро-винари от цялата страна.

Аврамова допълни, че предстои в асоциацията да бъде обсъдено ембаргото и членовете да търсят решение. Таня Аврамова, която е и част от семейната винарна Братанови, сподели, че имат износ за Русия чрез руски партньор на винарната. „Разчитаме на този пазар. Имаме планове в перспектива за руския пазар да реализираме износ на качествени вина.

 

Така че ембаргото със сигурност ще ни засегне, ако става въпрос за по-дълъг период от време“, заяви Аврамова. Тя допълни, че забрана за износ за Русия означава винарната да търси други пазари, за да „запълни“ плановете си за бъдещето.

 

Таня Аврамова поясни, че повечето винопроизводители организират износа си за Русия извън програмата на промоция в трети страни, тъй като по принцип Русия не е сред покрепяните дестинации.

 

„Нашата цел (повечето от членовете на асоциацията са малки производители и произвеждат по 100-200 т) е да търсим излаз на руския пазар, но за висококачествени вина.

 

Българските вина от висок клас успешно се конкурират с френските и испанските, така че ние залагаме на качеството. Става въпрос за вина, които тук са с експортна цена 3-4 евро“, допълни Аврамова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!