Направлението за медоносни култури по мярка Агроекология и климат е в полза основно на земеделците. Това коментира в блиц интервю за Фермер.БГ Елена Стоилова, председател на Общинско пчеларско дружество и член на УС на Обединен български пчеларски съюз. С нея разговаряхме по време на Националния протест на пчеларите пред МЗХ: 
 
Г-жо Стоилова, какво целите с днешния си протест?
Многократно сме излизали на протести, многократно сме правили опити за диалог с МЗХ. Проблемът е такъв, че от там само симулират, че са загрижени за пчеларството. За три години няма нищо ново за сектора. Преди три години се вдигнахме на протест, за да се забранят неоникотиноидите за две години, успяхме да извоюваме мораториум. Очакваме сега с нашите действия, този мораториум да се удължи. На фона на този мораториум излизат „под сурдинка“ две заповеди за разрешаване на употребата на два от най-опасните неоникотиноида за третиране на семена за слънчоглед и царевица. Разрешаването на тези пестициди става без знанието и без съгласуване с пчеларите. Тъй като това ни засяга пряко, ние държим да сме уведомени. Решението е взето на 18 януари, а заповедите са с дата 29 януари. На 30 януари г-жа Силвия Василева (от дирекция Животновъдство в МЗХ – бел. ред.) беше на наше събрание и не спомена и дума за тези заповеди, същото се случи и на пресконференцията на министър Танева и Мария Габриел при откриването на голямо пчеларско изложение на 11 февруари.
Ето защо апелираме не само пчелари, но и граждани да се включат в протеста срещу неоникотиноидите, тъй като в момента се следват едни лобистки политики.
 
Как презимуваха пчелите във вашия регион?
Смъртността тази година не е толкова фрапираща както миналата година, тъй като имахме доста топла есен. Когато е по-топло времето обаче се консумира много повече храна. И ние изразходихме доста средства, за да успеят пчелите ни да презимуват добре. 
 
Какви са очакванията ви за този сезон и имате ли притеснения?
За реколта още е рано да говорим, тъй като времето е много променливо. Притесненията ни са свързани основно от недомислените и непоследователни действия на Министерството на земеделието и храните. С природата можем да се справим, с МЗХ – не можем. 
 
А как работите с арендаторите във вашия регион?
Нямаме проблем с арендаторите. Много често успяваме да се разберем с тях. Има единични случаи, но не и масови нерегламентирани третирания с пестициди. Знам от колеги обаче, че в Плевен и Балчик, например, имаха много загуби на пчелни семейства. 
 
Ще се възползвате ли от възможността за финансиране по направлението за медоносни култури по мярка Агроекология и климат на ПРСР, което очаква одобрение от ЕК?
Това направление е възможност основно за земеделците. Да, те могат да сключат договор с пчелар, но никъде не е оказано каква ще е сумата, която ще получи пчеларят за това опрашване. Ние претендираме, че трябва да има директни плащания и за пчеларите, тъй като такива няма. В тази връзка е и настояването ни – да ни освободят от данъци, при положение, че не получаваме субсидии. Сега ни пускат едни програми, в които не всички можем да участваме, а смятам, че на всеки пчелар трябва да се даде възможност.