В следващите седмици предстои подписването на одобрените проекти по мярка 121 от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013 г., обяви Елена Иванова, началник отдел „Развитие на селските райони“ в МЗХ, предаде Фермер.БГ. Иванова представи изводите на земеделското министерство от информационната кампания за разясняване на Гаранционната схема по ПРСР, акцент сред които е навременното стартиране на финансов инструмент за подкрепа на земеделските производители в новия програмен период.

 

„Гаранционната схема на Националния гаранционен фонд (НГФ) през програмния период 2007-2013 г. стартира доста късно, като основната му цел беше да подкрепи земеделските производители при реализацията на техните проекти. Все още не е късно за това, тъй като има доста проекти по мярка 121 и по мярка 123, по които се работи и по които земеделските производители могат да получат гаранция от НГФ. Това важи и за договорите по мярка 121, които предстои да бъдат подписани“, заяви Елена Иванова.

 

Тя беше категорична, че на базата на изводите от проведената информационна кампания, МЗХ работи по нови механизми и финансови инструменти, които да стартират навреме в новия програмен период и от тях да се възползват повече земеделски производители. По думите на Иванова трябва фермерите да са по-детайлно и по-навреме да бъдат информирани за ползите от финансови инструменти, които могат да ползват за реализиране на проектите си по ПРСР 2014-2020 г.

 

„Има механизми за оползотворяване на капитала на НГФ, които се обсъждат. Но фондът има потенциал в следващата 1.5 година, тъй като фермерите продължават да изпълняват проекти по мерките от ПРСР 2007-2013 г. до средата на 2015 г.“, допълни Иванова. Дали при неусвояване, средства от Националния гаранционен фонд ще бъдат прехвърлени към мерки от Програмата и конкретно към мярка 121, коментира така: „Има внесени такива предложения, които са предмет на политически решения“.

 

По мярка 123 от ПРСР 2007-2013 г. подписаните договори са за над 20 млн. евро, като по тези проекти ще се работи до средата на 2015 г. Приемът по мярка 121 през миналата година беше обявен с бюджет от 43 млн. евро. „Имаме голям брой заявления, които са постъпили над бюджета по приема, целият бюджет ще бъде усвоен. Предстои подписването на договори по мярка 121 за около 40 млн. евро“, каза още Елена Иванова.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!