Възможно ли е неземеделците, които продават по пазарите, представяйки се за регистрирани стопани, да бъдат стопирани? Според председателя на Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я) игнорирането на подобни псевдопроизводители е напълно възможно.

Науката ще помага на животновъди и растениевъди да стават интелигентни

Предложението е внесено към Националната агенция за приходите (НАП) с идеята тези нелоялни практики да спрат.

Какво гласи предложението?

“Проведох вече няколко разговора с изпълнителния директор на НАП относно това, как можем да стопираме неземеделците от възможността да продават на пазарите, като регистрирани земеделски стопани. От БАМ-Я внесохме предложение да се създадат електронни “зелени” карти с QR код. Всеки фермер ще има уникален код, който при сканиране ще извежда пълна информация за стопанството му - какво произвежда, къде, конвенционален или биопроизводители е и т.н”, обяснява Божидар Петков пред Агри.БГ.

Според него това ще улесни и институции като НАП и БАБХ при проверките на стопаните по пазарите, а в същото време ще даде и сигурност на потребителите, които в реално време ще могат да проверят автентичността на фермера и неговата продукция.

“Вярвам, че именно това е смисълът на контрола, който в момента разгорещено се дискутира в новата стратегия на ЕК - “От фермата до трапезата”. В момента нито БАБХ, нито НАП могат да получат достоверна информация от даден търговец на пазара за това, дали той е реален земеделец, или не. Чрез тази зелена карта цялата информация ще бъде налична и под ръка”, категоричен е Петков.

До края на месец ноември бе общественото обсъждане на Проектонаредбата за директни доставки от производителя на малки първични продукти от растителен произход. Документът беше редактиран след провеждането на спешна онлайн среща. Това се наложи, след като стопани алармираха на Агри.БГ, че разписаните правила са “убийствени” за малките производители, доставящи директно първични продукти от растителен произход.

Една от основните причини за опасенията на земеделските стопани, описващи стария вариант на проектодокумента като дискриминационен, е заради това, че се получава вакуум. В него има хора, които, от една страна, не са нито земеделски производители, нито пък подлежат на проверка от земеделските служби, но в същото време продават продукцията си.

Според Божидар Петков чрез внедряването на QR карти този проблем също ще бъде решен.

“С новата наредба за малките количества продукция отново ще може да се злоупотреби по пазарите и накрая печеливши ще бъдат търговците. Вярвам, че можем да защитим нашите реални производители, да игнорираме неземеделците и да накараме търговците да играят по правилата”, заключи Петков.