Учени създадоха „електронен нос“, който оценява свежестта на различни продукти и по-специално на месо, пише порталът „Популярная механика“, цитиран от БТА.

"Електронен нос" подсказва кога плодовете са узрели

Новата система е разработена от технологичен университет в Сингапур. Тя улавя газове от развалящия се продукт, а резултатите излизат на екрана на смартфон.

На същия принцип работи и носът при бозайниците – неговите рецептори улавят газовете и предават съответните сигнали на мозъка. Така животното разбира, че храната вече е негодна за ядене.

Специалистите са убедени, че този метод за проверка е по-надежден от срока на годност върху опаковката.

При „електронния нос“ тези рецептори са заменени от хитозан (вид естествена захар) и оцветители, които променят цвета според вида и концентрацията на газовете. Така се получава уникална цветова комбинация, която показва съответната миризма, например на месо.

Появява се баркод, който променя цвета си и се разчита от изкуствен интелект. Нужно е приложение на телефона, което разпознава качеството на продукта за около тридесет секунди.