Жълти и черни домати, кръгли италиански краставички, перуански физалис, екзотични и редки цветя – това са само част от атракциите в двора и дома на Камен Иванов от Добрич. Първите растения са засадени преди 28 години.
 
Оттогава насам Камен продължава да експериментира как върху плодородната почва на Добруджа се развиват необичайни и нетипични плодове, зеленчуци, храсти и дръвчета. На помощ идва и образованието на стопанина, който е агроном, завършил е Аграрния университет в Пловдив. 
Началото е поставено през 1991 г. с един екзотичен плод – перуански физалис. 
 
„Всъщност това е зеленчук, но ние си го наричаме плод. Родственик е на доматите като вегетация. Отглеждам го по този начин – всяка година си правя разсад и след това го садя”, разказва Камен Иванов. 
 
Той допълва, че физалисът е с произход от Латинска Америка. „Смея да твърдя, че през годините направих много проби и грешки и се научих в движение. В родината си в субтропиците това е двугодишно растение е, но при нас – не”, пояснява още стопанинът. 
 
 
Малките жълти плодчета, увити в полупрозрачна шушулка съдържат огромно количество витамин С и витамин А. „Физалисът е много приятен на вкус, освен това съдържа пектин, който улеснява производството на конфитюр. Самият физалис има няколко разновидности”, допълва разказа си Камен Иванов. През 2018 г. фермерът решава да надскочи нивото и да премине от хоби към по-сериозно производство на физалис. 
 
През есента на миналата година първата реколта от жълтите зеленчуци стига и до фермерския пазар в Добрич. Площта, на която се отглеждат, е 1,600 дка. „Грижите, които изисква физалисът, са обичайното окопаване и поливане. Интересното е, че все още у нас не се наблюдават типичните за него неприятели и не се налага пръскане с инсектициди”, разкрива още от технологията Камен. Той подчертава, че физалисът няма нужда от азотно торене, по-скоро обратното – това прекратява плододаването и растението се развива само на листа и клони. Затова е категоричен, че физалисът е един абсолютно екологичен зеленчук. 
 
Вторият вид физалис на амбициозния стопанин е декоративен. Плодът му е ярко червен и красив, шушулките са оцветени в оранжево. Разликата между него и перуанския физалис е в по-малките и гладки листа и повечето разклонения.
 
Освен жълти домати и тикви, Камен Иванов сее италиански краставички, кръгли като пъпеши. Асортиментът ще бъде обогатен с броколи и зеле. Градината, в която земеделецът прави своите експерименти, е разположена в село Одринци – регион, известен през вековете със зеленчукопроизводството си.
 
Това обаче не е достатъчно за Камен и той обогатява двора и дома си с още редки растения. Отглежда ароматна бругманзия или т.нар. ангелски тромпет, а наскоро е поръчал редки и ценни видове орхидеи от другия край на света – мънки фейс и хабенария радиата.