Югозападната част на САЩ е засегната от силна суша, като цялото земеделие е в опасност, сигнализират от Департамента по земеделие на САЩ (USDA), пише AgrarHeute.

Земята в Златна Добруджа отново е напукана

Западните брегове на Калифорния и Орегон са особено силно засегнати от сушата, но съседните щати Невада, Аризона, Юта и Ню Мексико също имат значителен дефицит на валежи през последните няколко месеца.

В последния си доклад за сушата от средата на май 2021 г., земеделското министерство на САЩ изчислява, че около 38% от югозападната част на САЩ попадат в категорията "много сухи". А други 41% се класифицират като "изключително сухи". За сравнение, преди година едва 1,7% от югозападната част на САЩ бе толкова суха. 

Трайните насаждения са застрашени от дехидратация

Шелби Хагенауер от Американската асоциация на фермерите очаква земеделските и фуражни култури, заедно с трайните насаждения да пострадат най-много от сушата. Там, където напояването все още е възможно, според него, фермерите ще трябва да се ограничат до спасяването на цитрусови и орехови дървета от изсъхване. За напояване с цел оптимизиране на добива дори не може да се говори.

Сушата на югозапад е от голямо значение за САЩ, но и за износа. Около 80 % от производството на плодове, зеленчуци и ядки в САЩ се намира на запад от континенталната пропаст. Но животновъдството също играе основна роля там. Калифорния е щатът на САЩ с най-високото производство на мляко.

Запасите от подземни води са силно изчерпани

USDA съобщава, че температурите над средните през последните два месеца са довели до бързо топене на снега на запад. Поради изсъхналата повърхност, стопената вода не достига до реките, езерата и водоемите. В момента нивото на езерото Тахо на границата между Калифорния и Невада е с около 80 см по-ниско, отколкото по същото време миналата година. Изображенията на НАСА показват силно изчерпани запаси от подземни води. 

Сушата удари и по животновъдите, като те трябва да ограничат храненето, да премахнат част от говедата си или да купят допълнителни фуражи, тъй като много естествени поилки са пресъхнали. Според фермерската асоциация, животновъдите в САЩ преживяват най-лошия старт на пасищния сезон от 1995 г. насам.

60% от земеделската площ на САЩ страда от суша

Сушата стигна и до части от Средния Запад, където се отглеждат царевица и соя за световния пазар. Северна Дакота е особено силно засегната. USDA оценява 88% от царевичните култури в Северна Дакота и 96% в Мичиган като застрашени от сушата. 

За момента прогнозата за времето не предполага подобрение за югозападната част на САЩ.