Гроздоберът започна, но лозарите не са оптимисти за количество и качество на реколтата. Коментира доц. д-р Виолета Димитрова, директор на Института по лозарство и винарство.



- Доц. Димитрова, време е за гроздобер. Какво е състоянието на лозята?

- Тази година е екстремна, не е добра за лозарството. За разлика от миналата година, когато лозарите се хвалехме с добра продукция, сега ситуацията не е такава. Вярно е, че през миналата година пък цените на гроздето паднаха убийствено - дори до 20 стотинки.
Но тази година определено не е добра за лозарството. Още през зимата - особено в Северна България, имаше много силни повреди от ниски зимни температури. За района на Видин бяха измерени минус 25 градуса, в Плевен - минус 22.7 градуса, за Североизточна България - минус 28-30 градуса. Това доведе до много сериозни повреди - особено при чувствителните сортове, каквито са десертните. В Плевенския регион повредите бяха предимно по главните пъпки от 30 до 50%, за Североизточна България, обаче, е имало и загиване на лозови насаждения създадени на неподходящи места. Там сега ще се възстановяват лозовите насаждения, което означава, че продукция не може да се очаква.
За Южна България не е имало ниски температури, под критично ниските за лозата. Но от друга страна в цялата страна имаше много валежи. За юни, например, за района на Плевен паднаха 121 л/кв.м, за юли - 150 л/кв.м. Валежите създадоха предпоставки за болести по лозята - предимно мана, в резултат на което продукцията е намалена значително - и като количество, и като качество.
На много места паднаха и градушки, които допълнително нанесоха поражения върху продукцията, предимно върху качеството на десертното грозде.
Ако трябва да обобщя - тази година беше изключително пъстра за страната в областта на лозарството. В резултат на дъждовете например беше допуснато в някои райони на страната и много силно заплевеляване, на някои места и недобрата агротехника си каза думата. Всичко това води към значително по-малко като количество грозде тази година и грозде с не много добро качество. С уговорката, че има райони, в които не е имало валежи, градушки и студове, реколтата ще е по-добра. Но пък в немалко райони реколта 2010 ще е намалена с над 50%.

 


- Какво очаквате от лозята в базата на ИЛВ?
- На експерименталната база на института в Плевен очакваме от винените сортове 600-700 килограма от декар грозде, защото успяхме да ги опазим и проведохме добра растителна защита на площите. Но при десертните лозя добивите ще са значително по-ниски - дори и под 50% от обичайното.

 


- Това означава ли, че ще има недостиг на десертно грозде на пазара?
- Този недостиг се чувства години наред и се прави внос на десертно грозде, затова не сме изненадани. Особено в Северна България, където десертното гроздопроизводство е значително по-слабо развито в сравнение с Южна България. Така или иначе у нас се внася десертно грозде, макар че консумацията е значително намалена - до 3 килограма на човек. За сравнение - преди години консумацията на грозде е била 33-34 килограма на човек.

 


- Какви са очакванията за винените сортове грозде? Ще има достатъчно суровина за вино?

- Надявам се, че вино ще има. Доколкото имам информация през предходната година винпромите не са успели изцяло да реализират продукцията си.



- Какви изкупни цени на гроздето очаквате? Имате ли оферти?

- Много е важно какк ще тръгне търговията и дали винпромите ще изкупуват грозде от лозари, които нямат собствени винарни. По отношение на цените, засега само се проучват нагласите. По първоначална информация в Североизточна България "Шардоне" и "Траминер" са намерили реална цена от порядъка на 85-95 стотинки за килограм. За района на Плевен все още е рано да се говори за конкретни ценови нива.