Кои са най-често срещаните вредители в оранжерийното производсто? Какви щети нанасят на културите? Как и с какви препарати да водим войната срещу тях? Какво се изисква при употребата на препарати за всички вредители? Къде и как трябва да бъдат регистрирани? Откъде земеделските производители могат да се снабдят с тях?

Как да продаваме мед в чужбина? (ВИДЕО)

Отговори на всички тези въпроси и още полезни съвети за фермерите дава онлайн семинарът, организиран от Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) съвместно с Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) на тема: "Вредители при оранжерийно производство".

Пламен Солачки от Областната дирекция на агенцията в Благоевград представя подробна презентация за всеки от най-сериозните вредители. Такъв например е оранжерийната белокрилка, която смуче сок от долната страна на листата и отделя „медена роса“, върху която се развиват чернилни гъбички. А чернилните гъбички силно намаляват възможността за фотосинтеза на растението. Борбата с нея не е лека и изисква по-силен работен разтвор на препарата за растителна защита, съветва експертът.

При по-нисък праг на икономическа вредност не е нужно да се използват препарати за растителна защита. Ефективността им е най-голяма, когато има достигнат праг.

В презентацията си той подробно изброява регистрираните инсектициди за борба с оранжерийната белокрилка и как да бъдат използвани.

Доматен миниращ молец е друг добре познат вредител на производителите. Макар че е сравнително нов за нашата страна, той вече трайно се е установил особено сред оранжерийните домати. Миниращият молец влиза в плода точно под неговата дръжка. Нападението от този вредител прави нетрайни и непригодни за транспорт добивите, което е сериозен проблем за пласирането им на пазара.

Пламен Солачки: „Доказахме, че при топла есен и зима възрастните на молеца се запазват в отпадъците на оранжерийното производство. Много често те се намират и в самите култивационни съоръжения. Борбата с тях е доста трудна, но не е невъзможна. Тя може да бъде провеждана не само с химични препарати. На пазара вече има феромонови уловки – препарат, който примамва мъжките екземпляри. Поставя се над т. нар. водни капани, привлича ги и те просто се удавят."

Експертът подробно обяснява каква трябва да е битката при наличието на: трипс по зеленчуците, памукова нощенка, картофена мана, листна плесен, сиво гниене, кубинска мана по тиквови, брашнеста мана по краставици, мана по пипера и др.

В обобщение от презентацията се разбира, че има няколко ключови елемента за добър контрол на болестите:

- Поддържане на добър въздушен и воден режим;
- Отстраняване на най-долните 2-3 листа на растението (при болест);
- При отсъствие на болести се използват контактни фунгициди с предпазно действие;
- След установяване на признаци по растенията се употребяват системно действащи продукти за растителна защита.

Повече информация за препаратите, нужните дози и как да се борите с вредителите в оранжерията си, можете да научите от видеото.