Съществува заплаха за зимните зърнени култури в цяла Европа заради необичайно високите температури на континента, сочат данни на Европейската агенция за мониторинг на реколтата (MARS).

Пшеницата поевтиня заради добри и лоши новини

Такива високи стойности особено във Франция, част от регионите около Северно море и Балтийско море, и особено в Източна Европа не са регистрирани от 1979 г. Анализът на ситуацията е част от последния отчет, който включва данни за периода от 1 януари до 10 февруари тази година.

В резултат на необичайните метеорологични условия през последните месеци жизнеността на зимните зърнени култури е значително отслабена и в полетата в Германия, Полша, балтийските страни и Южна Скандинавия.

„Вредителите и болестите при зимните зърнени култури ще бъдат повече заради тези условия“, твърди експертът д-р Олаф Зинке пред специализирания информационен портал agrarheute.

Освен аномално високите температури проблем е и осезаемият дефицит на валежи особено в средиземноморските райони и северните части на Пиринейския полуостров.

„В Румъния засушливият период, за който се съобщаваше в началото на януари, беше смекчен до известна степен от дъждове, които паднаха в края на месеца, но те бяха недостатъчни да компенсират дефицита от валежи и за натрупване на запаси от влага в почвата“, отчитат експертите от MARS.

По същия начин в Южна Италия и Гърция недостигът на влага е тревожен, тъй като в края на зимата и пролетта ще са необходими валежи, които са по-високи от средното ниво, за да се осигури оптимален растеж на зърнените култури. Само в Западна Шотландия и Северна Ирландия през целия период валежите са дори в изобилие.

В цяла Европа все още се прогнозира изключително топло време и в близко бъдеще. Очакват се аномалии на средната дневна температура спрямо дългосрочната средна стойност.

Те ще бъдат главно между 2 и 6 градуса в Западна и Централна Европа и между 6 и 8 градуса в Източна и Северна Европа. В повечето райони на Западна Европа и в големи региони на Източна Европа пък общите валежи до края на февруари ще бъдат под 5 мм, сочат прогнозите на експертите.

Във всички останали региони общото количество на валежите ще бъде от 10 до 40 мм. Според MARS има и късметлии, които ще се радват на обилни дъждове. Излишна влага се очаква например в Ирландия.

В западните райони на Обединеното кралство местните валежи могат да достигнат повече от 100 mm. Такова ще е положението също в Дания, на юг в Швеция и в Норвегия.

Дългосрочната прогноза за времето за следващите три пролетни месеца март, април и май сочи, че в повечето части на Европа условията вероятно ще останат по-топли от обикновено.