Удължаването на мораториума за земеделските земи, който бе приет от Народното събрание вчера е чист популизъм, заявиха за Фермер.БГ експерти от сферата на сделките с недвижимите имоти и по-специално земеделски земи.

 

С удължаването на мораториума до 2020-а година не се променя нищо по отношение на пазара на земеделска земя в България, като чужденци ще продължат да могат да купуват земя по начините, по които го правят през последните години, а именно чрез регистрацията на фирми или чрез партньорство с български физически лица. В това отношение, приетото на вчерашното заседание на Парламента решение е чист популизъм, който единствено помпи рейтинга на определени политически партии и паралелно с това отклонява общественото внимание от други съществени въпроси. Ако българските политици имаха реално желание да защитят националните интереси и сигурност, то трябваше да въведат допълнителни рестрикции при продажбата на земя, което обаче е нелогично и би получило силен отпор от страна на Европейския съюз, категорични са специалистите в бранша.

 

Според експертите в сделките със земеделски земи, цената на това популистко решение е вкарването на България в наказателна процедура от страна на Европейската комисия, заради грубото нарушаване на договора за присъединяване на страната към Европейския Съюз.

 

Най-големите чуджестранни купувачи на земеделски земи у нас през последните 10 години са аграрни инвеститори от страни като Дания, Англия, Холандия, Франция, Израел, Турция, Гърция, Китай, Украйна и Южна Корея. Основните региони са в областите Добрич, Русе, Варна, Шумен, Търговище, Разград, Монтана, Враца и Сливен. Български зърнопроизводители пък през последните години купуват земя в съседна Румъния, предимно в радиус до 200 км. от границата с България.

 

Очаквайте анализ на Фермер.БГ за геополитиката в земеделието на Югоизточна Европа и тълкуването на породоволствената сигурност от инвеститорите в земеделски земи, като част от националната сигурност на техните държави.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!