Заседание във връзка с констатирани огнища на  инфлуенца по птиците и африканска чума по свинете в някои европейски страни се проведе в областната администрация в Благоевград. На срещата бяха обсъдени и набелязани мерките с цел недопускане проявата на двете заболявания на територията на България, съобщи Фокус.
 
 

„Част от мерките, които са разпоредени на горските стопанства, са задължително взимане на проби от всички намерени умрели или отстреляни свине. Въпреки че, вече сме в активен ловен сезон и има отстрел на диви свине, за съжаление, такива проби все още не стигат до нас, което е притеснително. При съмнения за заболяване или смъртност, незабавно трябва да се информира съответния официален ветеринарен лекар, който пък предава информацията на кмета на общината. Естествено, взимат се проби от животното. По този начин се ограничава разпространението на болестта. Също така, не бива да се допускат външни лица до животновъдните обекти“, обясни -др Стоян Мавродиев, директор ОДБХ-Благоевград.

 
До момента има констатирани огнища на инфлуенца по птиците в Германия, Австрия, Унгария, Полша и Хърватска. 
 
Африканската чума по свинете е едно ново заболяване за Европа, но то бързо се разпространява. До момента огнища на болестта има в страните Естония, Латвия, Литва, Полша, Молдова, Украйна, Беларус и Русия.