Производството на пшеница в България през 2018  г. ще бъде с 4% по-ниско в сравнение с миналата година, като се очертава общият добив да бъде около 5.4 млн. тона.
 
 
Такава е първоначалната оценка на анализаторите от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Институт по аграрна икономика за тазгодишната реколта. Прогнозата е направена, без да се отчитат природните условия в критичните за вегетацията на есенниците месеци, уточниха от Центъра.
 
Очакванията са за реколта от ечемик в размер на 640 хил. тона - без промяна спрямо 2017 г., и за добив на 506 хил. тона рапица или с 10% повече в сравнение с миналата година.
 
Предстоящата сеитбена кампания при пролетниците по прогнози на САРА ще обхване 440 хил. хектара с царевица, като на практика площите ще се запазят без промяна спрямо предходната година. Очаква се, че 795 хил. хектара ще бъдат заети със слънчогледа, което означава около 2% спад спрямо 2017 г.
 
 
Цената на царевица на място през януари тази година е с 7% по-ниска на годишна база на фона на понижение на световните котировки с 4% и обезценяване на щатския долар с 15%. Ако американската валута продължи да поевтинява, това ще понижава левовия приход от иначе растящия пазарен ценови тренд . Причината е, че цената на царевицата се формира изключително от пазарите в Америка и курсовите движения са от значение.
 
Търговията със слънчоглед има подчертано регионален характер, а това води до ограничено световно търсене. Голямото производство в съчетание с ниски цените на заместителите - най-вече на палмовото масло, ще доведе до понижение на годишната цена на слънчогледа за кампания 2017/2018 г до 558 лв./тон и това ще бъде най-ниската цена у нас от 2009 г. досега.
 
Експортната стойност на ечемика в Русия и Украйна нараства и между юли 2017 г. и февруари 2018 г. ФОБ цените са скочили с около 18% до 194 долара/тон. ФОБ цените за доставка от пристанище Кавказ (Русия) вече са по-скъпи от хлебна пшеница. Това показва, че изкупните цени от около 255 лв./тон на място в Източна България са доста подценени, отбелязват анализаторите от CAPA.
 
 
Източник: indexmundi.com/CAPA
 
Световната търговия с пшеница по данни на Министерството на земеделието на САЩ (USDA) през 2017/2018 г. се очаква да достигне 180 млн. тона при производство от 758 млн. тона. Русия се очаква да изнесе през тази пазарна година над 36 млн. тона пшеница и да надмине абсолютния исторически рекорд на САЩ от 2010/2011 г. с реализирания тогава износ от 36.1 млн. тона.
 
От началото на февруари 2018 г. започна леко увеличение на световните цени на всички растителни масла - палмово, рапично, соево. Този процес постепенно може да раздвижи цената на слънчогледа и слънчогледовото семе.
 
 
Цените на земята в световен мащаб бележат ръст в периода 2002-2016 г. почти 6 пъти. В Централна Европа цените са скочили 12 пъти, според Savills UK. Това се дължи на увеличената доходност от земеделие и на ръста на световната икономика. В най-скъпите райони на Русия - Краснодар и Ростов, цената на земята е около 2 200 долара/хектар.
 
Средната цена в Румъния е 6 500 долара/хектар, а в САЩ – например в Канзас и Айова  – 12 400 долара/хектар. Цената на земеделската земя у нас средно през 2016 г. е около 4 300 долара /хектар, но в Североизточна България достига 6 600 долара/хектар.
 
 
Три са основните фактори определящи цената на земята – доходност от земеделие, силата на икономиката и наличието на земя средно на човек от населението, отбелязват анализаторите от CAPA.