Експерти откриха нов метод за третиране на памучни семена, който увеличава толкова бързо добивите, колкото и напояването, съобщи Грийн Тек. Третирането се извършва с полезни микроби, които живеят вътре в растенията и по този начин помагат на посевните култури да виреят по-добре в сухи условия. Изследването е на Indigo Agriculture и това е първият им продукт, който вече расте върху 50 000 акра земя, разпределени в рамките на пет различни щата в южната част на САЩ.
 
Много експерти твърдят, че глобалната селскостопанска производителност не се увеличава достатъчно бързо, за да се справи с нарастването на населението по света и съответно глобалното търсене на храна. Интензивната конкуренция за земята и нуждата от намаляване на химическите торове и пестицидите мотивират технолозите да търсят нови начини за увеличаване на добивите.
Добавянето на полезните микроби в култури може да бъде ефективна и в същото време съвсем приемлива алтернатива на генното инженерство.
 
Третирането на семената с полезни микроби е част от нововъзникващия клас селскостопански технологии, известни като “биологични продукти”. Така нареченият микробиом – общността от бактерии и гъбички, които живеят в почвата около корените, по повърхността на растението, както и вътре в растителната тъкан – допринася за здравето и растежа на растението. Идеята е, че чрез изолиране на тези добри бактерии и гъбички и добавянето им към семената може да се стимулира растежът на културите и да се насърчат добивите по един здравословен и безопасен начин.