„Прилагането на мерките по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 върви с добри темпове както в Министерството на земеделието, така и в Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Това отбеляза заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на годишната среща с експерти от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (ГД АГРИ) към Европейската комисия, които са на посещение у нас.

Гласувайте: Получихте ли първия транш по СЕПП?

Целта на тази среща е да се оцени прогресът по прилагането на програмата и да се минимизират рисковете от непостигането на целите, заложени в нея. 

„Наваксано беше забавянето в обработката на проектни предложения по ключови мерки, за което, за съжаление, политическата нестабилност в страната допринесе. Все пак работим по ключови инструменти като инвестиционните и тези свързани с Местните инициативни групи”, коментира още заместник-министър Събев пред участниците в срещата, цитиран от пресофиса на аграрното министерство. 

Сред акцентите на срещата беше и развитието на биологичното производство в страната и изпълнението на Мярка 11 „Биологично  земеделие“ от ПРСР. На експертите от ЕК бе представен изготвеният проект на Националния план за развитие на биологичното земеделие в България до 2030 г. 

В плана са заложени мерки и действия,  насърчаващи създаването на нови  биологични площи и подобряване видимостта на биологичните продукти у нас, отчитайки натрупания опит от  прилагането на специализираната за отрасъла мярка за периода 2014-2020 г.

По време на годишната срещата беше представен и изготвеният от Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие” план за намаляване на риска от автоматични отчисление на средствата, според който към настоящия момент не се очаква такива.

Експертите от ГД АГРИ посетиха предприятие за преработка на биологичен розов цвят и билки в село Турия, община Павел баня, област Стара Загора, където се запознаха с производствените мощности и историята на предприятието, което е изнася биологичен розов цвят и билки в цял свят.